Proč, proč to mám jíst, proč mám tomu všemu věřit, proč mám lenivět a nechodit do lesa, zahrady, sadu nebo do tržiště pro zdraví?
Proč nebudou naše děti za chvíli vědět, kde rostou lesní jahody, jak vylézt na strom a natrhat si ovoce, a jak chutná skutečná šťáva z ovoce?
Vím to a vy také.
Šťávy už barvychtiví konzumenti testují dnes, hlavně když je to velké balení a syté barvy. Mimochodem, schválně se v obchodě podívejte na složení dnešních konzumních šťáv nebo se podívejte jakou jste si koupili zmrzlinu. Když se vám podaří náhodou se strefit do ovocné složky třeba v malinové nebo jiné červené šťávě nebo zmrzlině, budete se divit – žádný maliny, žádný ovoce, pche kde to žijete, maximálně je to přibarvený červenou řepou.
Někdo by namítnul třebas, že si drahou šťávu nemůže dovolit, ale tady se lenost nedá zastřít cenou. Ovoce se dá nasbírat ještě v téhle době v lese, protože některé lesy jsou ještě všech....... Nebo si můžete pěstovat své, a nebo si levně odkoupit ovoce od drobných zemědělců, kteří nepoužívají tolik chemie. Proč se starost o kvalitní a dobré jídlo stává obtíží a místo toho raději spousta lidí sedí doma u televize = bedny jedný, lesem nevoňavý, hnusný záření vyzařující a nesmyslama nás krmící věci.
Proč jíst malou malinu pro kterou se musím prodírat přes její trny, když si můžu dát velkou, velkou a né jednu – a nemusím pro ní do toho lesa plnýho klíšťat a trnů a místo toho si můžu v klidu sedět u bedny. Také se vám to nelíbí?
Takže jezte ovoce a zeleninu a vyhýbejte se krabičkám s vitamíny a běžte raději do lesa nebo kamkoliv do přírody a uvidíte jaké energie se vám od tý naší matičky přírody dostane. Nejsem reklama, nechci z vás sát peníze, nikdo mi neplatí a ani nechci, píšu vám to jen tak, jako zamyšlení nad pohodlností.
O vitamínech je spousty dostupné literatury třeba tu na internetu, tak například:
E101 – Riboflavin - VitamínB2
je to přírodní či přírodně identické oranžové barvivo, které
se nachází v mléku, máslu a sýru. Riboflavin je zdraví prospěšný. !
Většina používaného barviva není získávána z přírodních zdrojů,
ale je vyráběna synteticky! Barví tím cereální potraviny, cukroviny,
pudinky, zmrzliny, instantní polévky a ovocné nápoje. Takže buďte ve střehu.
V ČR povoleno k barvení mnoha druhů potravin.
E300 – Kyselina L-askorbová - VitamínC
hojně se vyskytují v živočišné i rostlinné říši. Zdrojem
této látky jsou citrusové plody, šípky, černý rybíz a paprika. ! Používaná
kyselina askorbová se však vyrábí syntetickou cestou.! Přidává
se do džusů, zvyšuje objem pečiva, v mastném průmyslu napomáhá udržet
červenu barvu uzených mastných výrobků, urychluje uzení. Je považována
za zcela bezpečnou látku. Avšak pozor v dávkách nad 600 miligramů
denně byly pozorovány nežádoucí účinky jako nevolnost, zvracení, průjem,
bolesti hlavy a únava. V ČR smí být přidáván v nezbytném množství
až na výjimky např. do dětské výživy.
E160a – Karoteny – beta-karoten
jsou to přírodní (přírodně identická) oranžově žlutá
barviva, tvoří přirozenou složku naší potravy. Obsaženy jsou hlavně v mrkvi,
dále v másle, sýrech, vojtěšce, řasách, sladkých bramborách. Ale
pozor, jako potravinářské barvivo se nejčastěji se bohužel používá !
synteticky vyrobený Beta-karoten.! V ČR smí být přidávám v nezbytném
množství až na výjimky např. do dětské výživy.
E410 – Karubin (lokustová guma, Karob)
získává se ze semen rostliny rohovník obecný (svatojánský chléb) používá
se jako stabilizátor a zahušťovadlo. Váže vodu v pekařských výrobcích
a mražených dezertech, kterým navíc dodává objem a jemnost. V ČR
smí být přidávám v nezbytném množství až na výjimky např. do dětské
výživy.
E412 – Guma guar
získává se ze semen rostliny Cyamopsis tetragonolobus, která
se pěstuje v Indii. Patří mezi rozpustné vlákniny, je to emulgátor a
zahušťovadlo. Přidává se do mražených krémů, též prodlužuje životnost
pekařských výrobků, zahušťuje zálivky, instantní polévky a omáčky. Též
se používá v mléčných výrobcích. V ČR smí být přidávám v nezbytném
množství až na výjimky např. do dětské výživy.
Strašidlo dne: Éčko E621 – GLUTAMAN SODNÝ
zapsat do deníčku, zapamatovat si ho a vyhnout se mu obloukem.
Vyrábí se ze sušených řas kombu, izolací látky s neuvěřitelnou
schopností zvýrazňovat některé chuti, to je glutaman sodný neboli MSG.
Jedná se o sodnou sůl kyseliny glutamanové, je to jeden ze stavebních bloků bílkovin.
Průmyslově se MSG vyrábí z řepné melasy. Je jednou z nevíce používaných
přídatných látek. Nejvíce se používá v čínských jídlech. Hlavně
v chemických instantních polévkách, které si zaléváte vařící
vodou. Najdete ho v instantních omáčkách, ve směsích koření,
ochucovadlech, též v konzervovaných, mražených masitých, zeleninových
výrobcích. Pozor na zákeřně schovaný E-621, heslo: kořenící
přípravek. Jste-li často ospalí, nebo vás často bolí hlava, máte
tlak na prsou, trpíte dýchavičností, nebo se jen nadměrně potíte, zkuste
omezit přísun E-621. V ČR se smí používat v omezeném množství
kromě nealkoholických nápojů a v kořenících přípravcích se
Vlk
zpět na stránky Zdraví, výživa, ekologie a co s tím souvisí