Tak se zase porůznu objevují sugestivní zprávy, útočící na takové ty lidské základní instinkty ... Napřed byli "konzumně" zaměření lidičkové mediálně zpracováni, jak důležité jsou pro jejich život tak zvané celebrity a proč je musí milovat a chtít se jim podobat. Ovšem jedním ze základních atributů celebrit je dokonalá postava - tedy rozuměj: hubená. A od těch dob světem cloumá davová hysterie - hubnu, hubneš, hubneme ... Blíží se léto, hubneme do plavek, blíží se zima, hubneme do kožichu ... a tak to jde kolem dokola a jsou v tom náramné kšefty. Trh je programově zaplavován zázračnými prostředky, po jejichž požití zhubnete o 10 kilogramů za měsíc - bez jakéhokoliv dalšího přičinění - a nádavkem vám narostou plnější prsa, samy od sebe vyžehlí kalhoty a dobije mobil.
A zase je tu jaro a spolu s ním se opět přikrmuje davová sugesce, co nedovolí spoustě lidí si užívat koupání a slunění u vody - prostě jen tak, pro radost - ale plní je obavami ... "Jak já budu, probůh, v těch plavkách vypadat, když nejsem tak úžasně štíhlá jako superstar Krasomila Kejhavá z veleoblíbeného seriálu Náměstí na televizní stanici ČT-Blábola???
Ale nezoufejme; v pravou chvíli přichází nabídka ZPPZ - Zázračného Přípravku Pro Zhubnutí ... a letos je to Zelená Káva. A tak k vám náhle, jakoby šťastným řízením osudu dorážejí informace, kde se můžete dočíst například:
Výtažek ze zrn zelené kávy je posledním výkřikem módy v 'boji proti obezitě'. Od té doby, co se tato 'zázračná tableta na hubnutí' objevila v jednom populárním televizním pořadě o zdraví, vychvalují jej milióny lidí. Překvapivé je, že mnozí lidé, kteří denně bojují se svou nadváhou, zatím o tomto účinném doplňku stravy neslyšeli.
Je fakt, že o zelené kávě se toho zatím moc nenamluvilo. Ale když vedle černého čaje existuje i zelený čaj - což je pravda - tak proč ne i zelená káva? Ale bude to fungovat, když budeme jen tak pít nějakou kávu, byť zelenou? V tu chvíli je zde další informace, cíleně zamířená na spotřebitelské pudy. Řekněme, že se ten zázračný prostředek jmenuje Green Kafe ... a dosud váhající Potenciální Spotřebitel čte:
Green Kafe byl již ve většině obchodů vyprodán. Ale k dnešnímu dni je ještě k dostání on-line ...
A hleďme, ještě že máme ten internet - zvláště když příslušný odkaz pro online nákup je připojen. Pokud někdo stále váhá, jsou pro jistotu doplněna dobrozdání těch, kdo přípravek již požili ... a v superlativech se vyjadřují o jeho účincích. Reklamní pracovníci obvykle odvádějí dobrou práci, která postupně nechá vykrystalizovat myšlence ... No nekup to!
A pro ještě více nejisté, ba snad i trochu skeptické jedince tu pak je trocha vědeckých informací, po jejichž vstřebání si Váhající Spotřebitel začne připadat tak trochu jako Zasvěcený Spiklenec ... například:
... zelené kávové zrno obsahuje jedny z nejsilnějších antioxidantů dneška. Jsou to fenoly, rostlinné látky, které působí blahodárně například na srdce a krevní oběh. Dále kyselinu chlorogenovou mající velký nutriční význam.
Tak tedy fenol je rostlinná látka a navíc blahodárně působící na srdce ... ta formulace mě opravdu vyděsila. Doporučoval bych autorovi těchto článků návrat do školních škamen - a tam se nechat poučit o toxicitě fenolu jako takového ... ovšem slova jako "antioxidant" nebo "nutriční význam" - to jsou hesla dnešní doby, a ta určitě zaberou.
A tak si Přesvědčený Spotřebitel objedná balíček s několika sáčky extraktu ze zelené kávy, který je doplněn navíc zázračnou čínskou houbou Ping-Shi-Pong. Ta bývala po stovky let tajemstvím celých císařských dynastií a zaručovala jejich členům dlouhověkost, inteligenci a absolutní přednost v jízdě. Cena takového balíčku je kolem 400 Kč - ale ouha, jak dlouho, že se ta kůra má brát?
Káva - to vypadá poměrně seriózně. Tak mi to nedalo a pokusil jsem se udělat takovou malou rešerši, jak to s tou zelenou kávou vlastně je.
Lze získat řadu informací, které si mnohdy celkem vzato i odporují. V zásadě se jako "zelená" obvykle označuje každá káva před pražením - tedy zrna, která byla po sklizni zbavena oplodí, očištěna, usušena, ale dosud neupražena. To ale není přesně to, co potřebujeme v "našem pojetí". Tomu by se spíše mělo říkat "nepražená kávová zrna" nebo tak nějak.
Zelená káva, kterou potřebujeme jako nápoj, je nazývána zelenou proto, že se k její přípravě využívají nedozrálé zelené plody kávovníku. Zralý plod vypadá tak trochu jako třešeň - má červenou dužninu, ve které je jako pecka u třešně skryto kávové zrnko. Pro přípravu zelené kávy se tedy musí plody sklízet dříve, než zčervenají. Musí se sklízet ručně, jde to pomalu, neb jdou špatně od stopky, což sklizeň samozřejmě prodražuje. V takových ne zcela dozrálých plodech je již téměř úplně vyvinuté semeno - budoucí zrnko kávy. To se, stejně jako u zralé kávy, z plodů vyjme, očistí a usuší. Zrnka, protože se sbírají ještě ne zcela dozrálá, jsou na pohled o něco menší než jste zvyklí, pokud si kupujete klasickou kávu nemletou.
Z takových zrn se zřejmě připravují ony "zázračné" extrakty. Ovšem pokud byste si je opatřili, nelze je jen tak umlít a zalít horkou vodou - v této podobě jsou zrna nepoživatelná. Nejprve je třeba je upražit, stejně jako u běžné kávy. Pokusně však bylo ověřeno, že tato tak zvaná zelená káva má mnoho užitečných vlastností pro lidský organismus. Upražením vznikne hnědé až černé zrnko, vzhledově srovnatelné s běžnou kávou. Zelená káva tedy není po uvaření zelená, jak bývá na obrázcích prezentována - ale vypadá jako kterákoliv jiná káva.
A jak je to s tím hubnutím? Tvrzení zní:
... zelená káva zpomaluje vstřebávání glukózy do organismu a přispívá tak k vyrovnané hladině cukru (glukózy) v krvi. Díky tomu se zmenší i chuť na sladké a podpoří se tak dietní program. Dále jako každá káva, tak i káva zelená v sobě obsahuje kofein, který zrychluje metabolizmus a urychluje tak získávání energie ze stravy, popřípadě z tukových zásob, a tím taktéž pomůže při hubnutí.
To zní celkem rozumně a mírumilovně. Sice žádné převratné účinky v řádu deseti kilogramů za měsíc, ale fungovat by to mohlo. Také je třeba dodržovat určitý "rituál", který je popisován například na stránkách Krasojízda velice pěkně takto:
Pokud hodláte pomocí zelené kávy zhubnout, tak je třeba začít vnímat každý takový šálek jako léčivý lektvar a ke kávě se i jako k léku chovat. Znamená to tedy, že je třeba lektvar z kávy užívat pravidelně a konstantním množství. Nejlepší skladba je jeden šálek ráno, druhý po obědě a třetí při večeři. Kdo by po večerním šálku nespal, tak večerní šálek zelené kávy přesune na pozdní odpoledne. Tento časový rytmus je třeba dodržet, neboť kofein ovlivňuje průběh spalovacích biorytmů v těle a při této časové skladbě se dosahuje nejlepších výsledků u hubnutí. Šálky kávy by měly být připravovány ze stále stejného množství mleté nebo instantní kávy.
Můžete si opatřit zrnka zelené kávy nepražená. Pak ale si budete muset opatřit k tomu ještě pražírnu; ta nejlevnější stojí kolem 10 000 Kč. Můžete si však objednat "zelenou kávu na zhubnutí" čerstvě praženou - lze si ji objednat snadno přes internet. Namátkou jsem narazil na odkaz na firmu 4coffee, kde 500 g balení čerstvě pražené zelené kávy na hubnutí Indonesia Green Special přijde na 408 Kč.
A jak je to s tou houbou z Číny? Píšou, že extrakt bývá doplněn čínskou houbou ling zhi. Tato houba je běžně k dostání v kapslích v zelených lékárnách pod známějším českým názvem - lesklokorka lesklá. 120 kapslí stojí kolem 400 Kč. Doporučená dávka je 3x2cps. Co všechno lesklokorka dokáže? Snad si o tom raději sami přečtěte na stránkách Adaptogeny. Pro zajímavost jsem ze zmíněných stránek vybral jednu informaci obecného charakteru:
Slovy Dr. Russela Patersona – jednoho z největších Evropských odborníků na tuto houbu – je lesklokorka lesklá "zářným příkladem tradičního léku s velkým významem pro současnost". Počet vědeckých prací o ní čítá už přes 1000 a publikované výsledky ohledně účinků jednotlivých složek jsou – slovy stejného odborníka – "velmi přesvědčivé". Přehled Dr. Russela Patersona dnes již není nejnovější, ale jeho citáty jsem zde v úvodu vybral proto, že je to Evropan a reprezentuje hledisko naší vědy. Samozřejmě je ale lesklokorka lesklá především léčivem Tradiční čínské medicíny a to léčivem vysoce ceněným – dokonce více než například ženšen. Čínsky se jí říká ling-či – "houba nesmrtelných".
Vraťme se ale k zelené kávě. Ve všech materiálech o této "metodě na zhubnutí" se operuje s pojmem kyselina chlorogenová. Hledal jsem, co je to ta kyselina zač ... a hele, našel jsem Patentový spis 60973 z 25. dubna 1938 - jeho náplní je Způsob odstraňování v kávových bobech obsažených škodlivých součástí, zejména kyseliny chlorogenové. Nebudu to komentovat, je to spíše snad zajímavost - i když o zmíněné kyselině se tam píše vyloženě nevraživě. Ostatně, dvoustránku patentového spisu si můžete přečíst na výše uvedené adrese.
Více nutí k zamyšlení článek zveřejněný na stránkách Leva-Net, z něhož by nás mohla zajímat následující citace:
... není divu, že většina obyvatel Spolkové republiky Německo je skálopevně přesvědčena o tom, že potraviny uměle obohacené jódem jsou zdravé, a proto v supermarketech s vírou, že pro své zdraví dělá to nejlepší, sáhne vždy po jodizované soli a jiných uměle jodizovaných potravinách, když na mnoha z nich se navíc skví pečeť jakosti spolkového ministerstva zdraví s nápisem: Zdravější díky jodizované soli! Synergického, tedy stupňovaného účinku se dosahuje tím, že se sejdou dva katalyzátory, např. jód a thiokyanatan, který je ve slinách, nebo jód a kyselina chlorogenová, obsažená v kávě. To se stane tehdy, když se v žaludku sejde například jód v jodizované smetaně do kávy s kyselinou chlorogenovou. Vaše voňavá a zcela nevinně vypadající snídaňová káva se tak může stát vysoce účinným rakovinotvorným koktejlem.
Takže je vidět, že každá mince má rub a líc, jak se říkává. Nenechám se ale těmi negativními citacemi od pití kávy odradit. Zelenou kávu si chci sám vyzkoušet; nakonec kávu piji tak jako tak, takže proč nezkusit pro změnu tu zelenou? Myslím opravdovou zelenou kávu, ne extrakt z nepražených zrn. Nakonec, zelený čaj u nás nebyl také dlouhá léta známý - a jak jsme si na něj zvykli.
Vlk Samotář
Zpět na stránky Zdraví, výživa, ekologie a co s tím souvisí