O nebezpečí umělých sladidel

Podle článku Artificial Sweeteners are Dangerous for You zveřejněného v srpnu 2009 na stránkách Diet Mind Spirit.

Umělá sladidla jako sacharin (Sweet'N Low), sukralóza (Splenda), nebo aspartam (NutraSweet), jsou chemickými látkami vytvořenými v laboratořích. Jsou to jen potravní doplňky a naprosto by neměly být považovány za potraviny jako takové.

Někteří odborníci se domnívají, že umělá sladidla patří do skupiny škodlivých látek zvaných excitotoxiny. Takové látky mohou poškozovat a ničit nervové buňky, a tedy i buňky mozkové. Mechanismus spočívá ve vytváření tzv. volných radikálů, které mohou nervové buňky ničit.

Pozn. - Volné radikály pro organizmus  představují trvalé potenciální nebezpečí. Jsou to nenasycené molekuly - obsahují dvojné i trojné vazby. V místě těchto vazeb je právě ono nebezpečí. Rozštěpením dvojné vazby na jednoduchou se v daném místě vytvoří podmínky pro příjem vazebného elektronu jiné sloučeniny. Tím se daná molekula změní a může poškozovat buňky, oslabit imunitní systém a napomáhat tak ke vzniku řady onemocnění. Proto je pro zdraví našeho organizmu nutné, aby volné radikály byly ihned po svém vzniku zachyceny a zničeny. Látky, které mají schopnost volné radikály zničit, resp. blokovat jsou ony známé antioxidanty.

Lze se domnívat, že se časem najde spojitost mezi lidmi, užívajícími si nadměrné množství peněz a těmi, kteří prožívají nervové a psychické problémy, jako jsou  deprese, návaly hrůzy, mají Alzheimerovu nebo Parkinsonovu chorobu nebo dokonce maniodepresivní psychózu .

Určité znechucení budí i to, že mnozí odborníci v diabetických poradnách doporučují lidem s cukrovkou, aby používali umělá sladidla. Proč? Protože některé studie upozorňují na negativní vliv hladiny cukru v krvi na činnost slinivky. Ještě více znepokojující je však studie z Duke University; ta došla k závěru, že užívání umělých sladidel nevede ke zhubnutí, ale naopak spíše k obezitě !

Existuje několik "studií" dokazujících, že užívání umělých sladidel je bezpečné. Jsou tu ovšem i výsledky dalších výzkumů, které ukazují, že bezpečnější bude přece jen používat sladidla přírodní. Několik závěrů je uvedeno dále:


JL, podle výše uvedeného zdroje

Zpět na stránky Zdraví, výživa, ekologie a co s tím souvisí

Zpět k Mostu ?