Pivo i víno lékem?

O Vánočních svátcích se dostává hojně potravy nejen duši, ale i tělu; a není divu, že to tělo potřebuje něčím všechno zapít – a potom popít s přáteli sklenku něčeho dobrého. A že to něco dobrého asi nebude nějaká přeslazená Cola či jiný prefabrikovaný nápoj nadupaný všemožnými “éčky”, to je asi jasné.

V současnosti i lékaři začínají tvrdit, že pití vína je vašemu organismu v lecčems dobré – a totéž se tvrdí i o pivu. Jak říká moje přítelkyně lékařka-primářka, pivo je vlastně ideální iontový nápoj, jedinou vadou může být, že obsahuje alkohol. Jak pro koho, že. Fakt ale je, že když na našich cyklistických výpravách pocítíme žízeň, pak se neříká “Pojďmež do pohostinství osvěžit vyprahlé hrdlo sklenicí piva”, ba ani ono stručné “Dem na jedno…!”, ale zkrátka jdeme doplňovat ionty.

O Vánocích spotřeba piva i vína jistě stoupne vysoko, převysoko nad onu mez lékaři doporučovanou jako zdraví prospěšnou (která kdyby se měla dodržovat, pak by zkrachovali výrobci půllitrů). Ale nezoufejme. Abychom si mohli nějaké to pití dovolit, opřeme se o autority, o literaturu. Přece se říká – co je psáno, to je dáno. Proto mohu každému doporučit dvě skvělé příručky, o kterých by se dalo říci ono klasické “je tam všechno a je to popsaný”.

První knížka se jmenuje Léčení vínem a napsal ji pan Johan Richter. V podtitulu je napsáno:
Dobré víno – Váš nejlepší lék.

Na zadní straně je napsáno něco neméně podnětného:

Dobré víno tvoří dobrou krev,
dobrá krev je předpokladem dobré nálady,
dobrá nálada přináší dobré myšlenky,
dobré myšlenky dávají vzniknout dobrým skutkům,
dobré skutky dělají člověka člověkem.

Lidová moudrost

No, mezi námi – ať se na to dívám jak chci, tak mi pořád vychází, že kdo nepije dobré víno, ten není člověkem. Celkem sympatická myšlenka.

Kniha sama je pojata spíše jako receptář, ovšem velice široce pojatý. Najdete tu kapitoly o léčení vínem, na co jsou víno a hrozny lékem a jak je používat, ovšem také kapitoly jako Abstinenční syndrom či Akutní otrava alkoholem. Co nás čeká, nepřestaneme-li je titulek, který jistě stojí za zamyšlení, ale víte o tom, že se dá připravit třeba česnekové či petrželové víno? A co třeba návod, jak vínem léčit chřipku –nééé, není to o tom, zpupmprlíkovat se do bezvědomí a zbytek chřipky prospat… Ale víte co, přečtěte si to ostatní sami. Knihu vydalo nakladatelství Eko-konzult Bratislava v roce 2002 a já ji za 159,-Kč koupil v knihkupectví Hledající.

Přejděme k pivu. Zde záštita kapacitou vědy čiší již ze jména prvního z autorů – je to lékař – ale ne, není to Dr. Pivrnec, nýbrž – MUDr. Karl-Heinz Ricken, který spolu s Heike van Braakovou nazvali své dílo prostě a jednoduše – S pivem ke zdraví.

Za všechno hovoří text na zadní straně obálky:
Lze považovat oblíbený nápoj českého (a nejen českého) národa rovněž za lék? Pivo obsahuje četné látky, které blahodárně působí na lidské zdraví. Pivo představuje vhodný doplněk naší výživy a může dokonce být užitečné při určité dietě. Tato knížka seznamuje veřejnost srozumitelnou formou s účinky piva z lékařského hlediska. V publikaci najde zvídavý čtenář mnoho zajímavých informací. Text doplňují rady pro správné uskladnění piva, výběr vhodných sklenic, čepování, využití v kosmetice, mnoho kuchařských předpisů a slovníček odborných výrazů.
Německý lékař MUDr. Karl-Heinz Ricken je odborník na vnitřní lékařství s vlastní praxí. Heike van Braaková je novinářka a autorka mnoha odborných publikací.

Knihu vydalo nakladatelství Granit v roce 2002 a také ji jsem koupil u Hledajících.

Na závěr by se slušelo mravokárně mávat ukazovákem a blekotat něco o "dobrém sluhovi a zlém pánu", případně povykovat “všeho s mírou !!!” (s jakým Mírou vlastně?…). Ale když jsou ty Vánoce, tak se tak nějak vtírá spíše ono husitské “… nepřátel se nelekejme a na množství nehleďme…” – tak NA ZDRAVÍ !

JL