Smutná statistika udává, že v České republice je ročně evidováno 7 500 případů rakoviny tlustého střeva a konečníku, přičemž přes 5 000 lidí v důsledku tohoto onemocnění zemře. Onemocnění rakovinou tlustého střeva vzniká na základě dvou faktorů. První z nich člověk ovlivnit ještě příliš nedokáže - jsou to dědičné dispozice a osídlení střeva bakteriálními kmeny. Druhý faktor, který reprezentuje asi 40 %, ovlivnit lze - týká se působení vnějších faktorů, zejména výživy a životního stylu.
Podle úrovně našich vědomostí strava našich předků obsahovala větší množství obilovin, zeleniny a ovoce. Strava člověka XXI. století však, obsahuje stále více masa a živočišné tuky. Klesá zastoupení čerstvých potravin; v důsledku toho se do organizmu dostává stále více cizorodých látek - konzervačních činidel a různých "šidítek" - dochucovadel, příchutí, syntetických barviv ... Při módní úpravě pokrmů smažením a grilováním se do trávicího traktu dostávají doslova zplodiny přepalovaných tuků a nedokonale spalovaných paliv. A na závěr neradostné bilance je třeba ještě konstatovat, že se zvyšuje energetická hodnota potravy, ale lidé se méně pohybují. To vše není pro náš organismus právě příznivé.
Naši předkové sice nebyli vegetariáni, ale živili se především tím, co měli spolehlivě po ruce - potravou z říše rostlinné. Ta měla a má tu výhodu, že nejen poskytuje energii, ale obsahuje také značný podíl nevstřebatelný; rostlinná vlákna stimulující přirozený pohyb zažívacího traktu a čistící střeva od nežádoucích příměsí a zplodin trávení. Jak tak člověk "rozum bral", začal více a úspěšněji lovit. Strava obsahující živočišné bílkoviny je jistě vydatná energeticky, leč obsahuje minimum nevstřebatelných vláknin a jiných balastních látek vymetajících trávicí trakt. A přesto - náš organismus přece potřebuje i takové látky, jako je celulóza, hemicelulóza, lignin, pektin a také, ať to třeba zní pro útlocitné duše poněkud nechutně, také slizy, které absorpcí vody zvětšují objem, čímž snižují hutnost zbytku potravy a urychlují průchod střevem. Balastní látky napomáhají vychytávání žlučové kyseliny, čímž snižují hladinu cholesterolu. Dále tlumí zánětlivá střevní onemocnění (čímž mohou bránit vzniku novotvarů). Mohou též odstranit nadýmání a další trávicí potíže připisované civilizované době. Urychlení průchodu střevem není myšleno ve smyslu projímadla, ale jako regulace vyprazdňování osob trpících chronickým nedostatkem pohybu - přirozeného stimulu trávícího ústrojí.
Klasický uspěchaný člověk se se stravu silně odbývá. Zhltne nějaký ten prefabrikovaný karbanátek+hranolky ve stylu "Mekáče", zapije to Colou a jde si zase sednout. Vláknina chybí skoro úplně, trávení připomíná neseřízený motor - také vydává nepatřičné zvuky a zapáchá ... Podívejme se tedy, jak tu tolik potřebnou vlákninu dostat do sebe jaksi bokem. Naštěstí to není nic tak těžkého (ale nesprávnou životosprávu to neanuluje, na to pozor).
Z přírodních zdrojů vlákniny si jmenujme hlavně ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, obilné vločky nebo obilné otruby. Někdo ale ovoce nerad nebo je na leckteré alergický a spoustě lidí přijde jíst zeleninu příliš změkčilé. Co se otrub týče, tak to už si netroufnu komentovat vůbec. Jíst se jen tak, na sucho, opravdu nedají - ale zkuste si nasypat, pokud to dokážete psychicky zvládnout, asi tak polévkovou lžíci do polévky. A ještě jeden tip - celkem slušné na chuť jsou otruby s klíčky (otruby samotné mají asi takovou chuť, jako obsah sáčku z vysavače).
Každému, kdo to se svým zdravím myslí vážně,
lze ale doporučit Psyllium. Jedná se o sušené čištěné obaly semen
indického jitrocele (Plantago psyllium a Plantago ovata). Jako
zdroj vlákniny jsou nejdůležitější právě semena, protože mají vysoký
obsah slizu. Ten v zažívací traktu váže vodu, čímž se vytvoří
gel, který zvětší až čtyřnásobně objem a napomáhá tak činnosti střev
a jejich šetrnému a rychlému vyprazdňování. Semena jitrocele indického
pomáhají i proti vzniku hemeroidů, vychlípenin tlustého střeva (divertiklů)
a rakoviny tlustého střeva. Mohou také snižovat hladinu cholesterolu. Obsažená
vláknina totiž zamezí vstřebání a zvýší vylučování cholesterolu z
organismu.
Dostatečný přísun vlákniny v potravě se projevuje pravidelnou stolicí, přičemž nedochází k trávícím obtížím a nadýmání. Psyllium má při tom účinky z obou stran spektra - dokáže (zahuštěním) zmírnit průjem a také dokáže zlepšením průchodnosti střev napravit zácpu. Ale jen do jisté míry. Pokud ani to nepomůže a nějaké obtíže přetrvávají i po poctivém příjmu vlákniny, bude přece jen lépe se obrátit na lékaře.
Jak Psyllium používat? Dávkování je individuální, ale univerzální návod je asi takový - dvakrát denně jednu až dvě čajové lžičky rozmíchat bez jakýchkoliv dalších úprav ve čtvrt litru vody. Užívat by se mělo asi tři čtvrtě hodiny po jídle (nebo po lécích). Co se chuti týče, tak bych ji přirovnal asi tak k medúzám vymáchaným v destilované vodě. Pokud se vám gel bez chuti a bez zápachu hnusí, můžete si Psyllium dát do limonády (pozor, vyšumí), do čaje nebo třeba do jogurtu. Jako maximální denní dávka se uvádí asi 10 gramů - pět lžiček. Ale pozor, je třeba pamatovat na dostatečný přívod tekutin - na každých 5 gramů by měla připadnout jedna sklenice vody. Jinak hrozí naopak zácpa. Psyllium také není vhodné pro malé děti.
![]() Prášek Psyllia po zalití vodou nabobtná velmi rychle v gel |
![]() |
O zeleném jílu se krásně píše na stránkách Zentrichovy apatyky:
Jíl je živá hmota. Existuje spojení mezi ním a člověkem, zvířetem
nebo rostlinou. Čím více je jíl vystaven slunci , vzduchu a dešťové vodě,
tím je účinnější.Umožní mu to uplatnit všechny absorpční schopnosti a
uchovat energii Slunce.
Terraterapie - " jílová terapie" - je prastará metoda známá a používaná
po staletí na celém světě pro lidi i zvířata. Metodu léčení jílem
doporučovali Avicenna, Paracelsus, Dioskúrides, který jílu přičítal mimořádnou
vitální energii, a v neposlední řadě i farář Kneip. Současný příznivec
léčby jílem J.A.ZENTRICH o této unikátní metodě píše ve svých knihách
: Terraterapie a aquaterapie, Gemmoterapie, Apiterapie a Speciální metody
fytoterapie.
Pokud jste mezi přáteli známi
svými experimenty v oblasti "zdravé výživy" a oznámíte jim, že
užíváte zelený jíl, pomyslí si o vás nejspíše, že vaše šílenství
dospělo vrcholu a vy už se živíte hlínou jako žížala... Ale jsou vedle,
jak ta jedle.
Zelený jíl je skutečně z pohledu laika "hlína". Obsahuje převážně velmi obtížně vstřebatelné či spíše nevstřebatelné látky. To je pro náš trávicí trakt, jak jsme si již řekli, velmi důležité - potřebujeme přece do organismu nějaké to koště či kartáč. Jíl, který pozřete, z vás také ve stejném množství vyjde. K čemu tedy ho jíst? Důležitá je jeho absorpční schopnost. Všichni znáte živočišné uhlí. A teď si představte, že zelený jíl má absorpční schopnost ještě 10x až 12x větší. Jinak doufám, že to nikdo nebudeme potřebovat, ale výjimečnou vlastností jílu je i schopnost vázat radioaktivní látky, které pronikly do zažívacího ústrojí.
Zelený jíl lze aplikovat vnitřně i z vnějšku. Může sloužit na obklady, k zábalům i jako zásyp (protože podporuje hojení ran, odstraňuje hnis, likviduje toxiny). Při užití vnitřním zbavuje celý trávicí trakt od škodlivin, a to nejen svou absorpční schopností, ale i čistě mechanicky; umí totiž odstraňovat lepek, který při nalepení na střevní stěny způsobuje zhoršenou výživu a je důvodem četných poruch trávicího ústrojí. Při tom také odstraňuje odumřelé částečky tkání a aktivuje tvorbu zdravých buněk.
Další působení jílu je rovněž
fyzikálního charakteru. Má schopnost na sebe vázat záporné částice.
Proto se nesmí nabírat ani míchat vodivými předměty, například kovovou lžičkou.
Tento odstavec nechť raději nečtou všichni nepřátelé ezoterických směrů. Jíl si nelze představovat jako nějaký lék, ale jako látku pocházející přímo z těla Matky země. Dokáže ovlivňovat celou řadu tělesných orgánů – samozřejmě zejména těch, které souvisí s trávicím ústrojím. Ty, které je třeba povzbudí a naopak, utlumí činnost orgánů neužitečně pracujících v chaotickém režimu a odebírajících tak tělu zbytečně energii.
Nic se nesmí přehánět - pokud
byste jíl užívali příliš dlouho, mohou se jeho vázací schopnosti obrátit
i proti užitečné střevní mikroflóře, neboť tu "špatnou" již
vychytal. Vhodné jsou proto kůry užívání jílu v určitých cyklech;
například dva, tři nebo čtyři týdny (ne víc než šest) podávat, pak na
nějakou dobu vysadit. Na obalu Zeleného jílu ze Zentrichovy apatiky (je na
obrázku) se například radí takováto kůra: tři týdny podávat, týden
pauza, týden podávat a opět týden pauza.
Jak jíl připravíte k užívání? Objem jedné čajové lžičky (pozor, ne kovové) vsypejte do sklenice vody, rozmíchejte a nechte přes noc ustát. Ráno rozmíchejte a vypijte. Zpočátku byste měli jen vypít tekutinu nad usazeným jílem, teprve za několik dní smět míchat a vypít celou.
Celkem dost jistě v tzv. zelených lékárnách. Já nedám dopustit například na krámek Alterna Medica v Praze na Opatově nebo na Urticii v pasáži u metra Budějovická ... ale dostanete je samozřejmě všude, kde se zabývají alternetivními léčivými metodami a leckde i v "běžných" lékárnách. Psyllium dodává celá řada výrobců, já jsem si oblíbil to balení, co je na obrázku od firmy PROMIL. Ale dodává ho například také Dr. Popov a další Zelený jíl mám od firmy Zentrichova apatyka - Parma.
JL
zpět na stránky Zdraví, výživa, ekologie a co s tím souvisí