Následující článek byl zveřejněn na stránkách BIOM.CZ. Jeho obsah je natolik zajímavý a zároveň i znepokojující, že jsem se rozhodl vám ho předložit v plném znění, což činím i vzhledem k závěrečné poznámce - Tisk, kopírování, rozesílání a umístění na internetu je povoleno pouze pro nekomerční účely.
JL
Před několika měsíci, znepokojený pařížským
prohlášením profesora Kennetha Deffeyese z Princetonské univerzity, které
se týkalo vlivu ropné krize na výrobu hnojiv, jsem požádal přispěvatele
našeho časopisu From The Wilderness - Dale Allena Pfeiffera, zabývajícího
se oblastí energetiky, o zjištění, co udělá nedostatek zemního plynu s
cenami průmyslových hnojiv. Součástí průzkumu bylo zmapování celkové výroby
potravin v USA. Protože Spojené státy a Kanada vyvážejí potraviny do celého
světa, odpovědi obsažené v této studii mají globální důsledky.
To, co následuje, je nejděsivější článek, jaký jsem kdy četl a jistě
také ten nejvíce alarmující, jaký FTW dosud vydala. Všimli jsme si, že
CNN, Britain's Independent a Jane's Defence Weekly připustily během minulého
týdne existenci ropné krize, s tím, že světové rezervy ropy a zemního
plynu mohou být až o 80 % menší, než se předpokládalo. Vidíme rovněž,
jak málo pozornosti bylo doposud věnováno množství krizí, které jistě
budou následovat.
Následující článek je natolik závažný ve svých důsledcích, že jsem
zvolil neobvyklý postup a podtrhnul jsem některá z jeho klíčových zjištění.
Udělal jsem to proto, aby si čtenář podtržená fakta zapamatoval jako ta
nejdůležitější. Každá takto zvýrazněná věta by měla být znovu přečtena
a promyšlena samostatně, aby si čtenář uvědomil její důležitost. Sám
jsem po přečtení mnoha z nich vyskočil ze židle a procházel se po pokoji,
než jsem byl schopen pokračovat ve čtení.
Pozn. pro lepší čitelnost jsem podtržení
nahradil ztučněným písmem.
Dale Allen Pfeifferův výzkum a jeho zpráva potvrzují nejhorší podezření
FTW o důsledcích ropné krize a nastolují závažné otázky o tom, co dělat
dál. Neméně závažná je také ta, proč v roce voleb prezidenta USA ani
jeden z kandidátů toto téma neotevřel. Koneckonců je jasné, že řešení
těchto problémů, snad nejzávažnějších za dobu existence lidstva, bude
nutně nalezeno jednotlivci a komunitami, nezávisle na vnější nebo státní
pomoci. Zda hledání odpovědí začne nyní, nebo teprve až bude krize
nevyhnutelná, záleží jenom na nás. - MCR
3. října 2003, 1200 PDT, (FTW) – Lidé (stejně jako jiná zvířata) získávají
svou energii z potravy, kterou se živí. Až do minulého století byla všechna
potrava na této planetě získána ze slunce pomocí fotosyntézy.
Ať už jste jedli rostliny nebo živočichy, kteří se rostlinami živí,
energie ve vaší potravě vždy pocházela ze slunce.
Bylo by absurdní se domnívat, že se sluneční záření jednoho dne může
vyčerpat. Ne, sluneční záření byl bohatý, obnovitelný zdroj a fotosyntéza
živila všechno na této planetě. To také vytvářelo omezení v množství
potravy, která mohla být vypěstována, a tím byl také omezen populační růst.
Sluneční energie dopadá na Zemi v omezeném množství. Abyste zvýšili
produkci potravin, museli jste zvětšit množství obdělávané půdy a omezit
konkurenci. Nebylo jiné cesty pro zvýšení množství energie dostupné pro
produkci potravin. Lidská populace rostla tím, že vytlačovala nežádoucí
konkurenci a přivlastňovala si stále víc a víc dostupné sluneční
energie ve všech formách.
Potřeba rozšířit zemědělskou produkci byla jedním z hlavních motivů většiny
válek v zaznamenané historii, spolu s rozšiřováním energetické základny
(a zemědělská produkce je, po pravdě, podstatným způsobem získávání
energie). V okamžiku, kdy Evropané nemohli dále rozšiřovat plochu obdělávané
půdy, začali pro sebe dobývat neznámý svět. Objevitelé nových zemí byli
brzy následováni dobyvateli, obchodníky a osadníky. Obvyklými důvody pro
expanzi by mohly být obchod, hrabivost, moc či pouhá zvědavost, ale ve svém
základu šlo vždy o rozšiřování zemědělské výroby. Kamkoliv objevitelé
a dobyvatelé cestovali, odvezli si odtamtud občas kořist, ale vždy po sobě
zanechali plantáže. A osadníci měli ve zvyku vyčistit prostor a založit si
v nové zemi vlastní farmy. Toto dobývání a rozšiřování pokračovalo tak
dlouho, až už nebylo co dobývat. Sice se i v dnešní době snaží farmáři
a vlastníci půdy rozšiřovat své pozemky, jde už ale jen o zanedbatelné
drobky půdy. Dnes je prakticky veškerá obdělávatelná půda na této planetě
využívána pro potřeby zemědělství. Zůstávají pouze pozemky příliš příkré,
příliš mokré, příliš suché nebo pozemky s nedostatkem živin.1
V okamžiku, kdy už nebylo možné dále zvýšit výrobu potravin rozšiřováním
plochy zemědělské půdy, umožnily nové objevy její lepší využití.
Procesy likvidace škůdců a průmyslová revoluce, umožňující intenzivní
zemědělství za pomoci mechanizace, urychlily obdělávání půdy a zvětšily
množství půdy, o kterou mohl pečovat jeden člověk. S každým zvýšením
produkce potravin se lidská populace významně rozrostla.
V tomto okamžiku je téměř 40 % veškerých fotosyntetických procesů na
povrchu Země pod kontrolou lidí.2 Ve Spojených státech získáváme
více než polovinu z tohoto množství.3 Stali jsme se vlastníky všech
hodnotných pozemků na této planetě. Zbytek přírody je nucen živořit na místech,
která jsme nechtěli. To je jedna z hlavních příčin masového vymírání
druhů a rozpadu ekosystémů.
V letech 1950 až 1960 prodělalo zemědělství zásadní
transformaci, často označovanou jako zelená revoluce. Zelená revoluce spočívala
v industrializaci zemědělství. Část pokroku byla způsobena novými, hybridními odrůdami
rostlin, které vedly k větší produkci jedlých částí, například zrní. Mezi
lety 1950 a 1960, jak Zelená revoluce transformovala zemědělství na celé
planetě, vzrostla produkce zrní o 250 %.4 To je ohromný nárůst v
množství energie určené pro lidskou spotřebu. Tento nárůst nepochází ze
zvýšeného využití slunečního záření, ani ze zvětšené rozlohy obdělávané
půdy. Energie získaná Zelenou revolucí pochází z fosilních paliv ve formě
umělých hnojiv (zemní plyn), pesticidů (ropa) a zavlažování poháněného
fosilními palivy.
Zelená revoluce zvýšila tok energie proudící do zemědělství v průměru
50krát oproti zemědělství tradičnímu.5 V extrémních případech
je spotřeba energie v zemědělství více než 100krát vyšší.6
Ve Spojených státech je ročně spotřebováno 400 galonů (cca 1500 litrů)
ropného ekvivalentu k nakrmení jednoho Američana (podle dat z roku 1994).7
Spotřeba energie v zemědělství se skládá ze:
Energie potřebná pro balení, chlazení, dopravu do
maloobchodních prodejen a domácí přípravu jídla není v těchto číslech
zahrnuta.
Aby si čtenář mohl udělat představu o energetické náročnosti moderního
zemědělství, výroba jednoho kilogramu dusíku pro hnojivo vyžaduje energii
obsaženou v 1.4 až 1.8 litru nafty. A to do ní nezahrnujeme potřebu původní
suroviny, což je zemní plyn.9 Jak vyplývá z údajů Institutu
pro výzkum hnojiv (The Fertilizer
Institute), od 30. června 2001 do 30. června 2002 použili zemědělci v
USA 12 009 300 tun dusíkatých hnojiv.10 Při použití spodního
odhadu 1.4 litrů nafty na kilogram dusíku odpovídá toto množství 15.3
miliardy litrů nafty, nebo též 96.2 milionů barelů ropy.
To je samozřejmě pouze velmi hrubé přirovnání pro ilustraci požadavků
současného zemědělství.
Řečeno mírně nadneseně, ale pravdivě: jíme ropu a zemní plyn. Kvůli
zákonům termodynamiky však není přímá úměra mezi energií do zemědělství
vloženou a energií získanou. Každý krok na její cestě je energetickou ztrátou.
Mezi lety 1945 až 1994 vzrostlo množství energie vložené do zemědělské výroby
čtyřnásobně, zatímco úroda vzrostla pouze trojnásobně.11 Od té
doby vklady energie stále rostou, ale úroda se již nezvětšuje. Dosáhli
jsme maximální výtěžnosti. Naopak, díky postupnému vyčerpávání půdy,
zvýšené nutnosti ochrany před škůdci a zvýšeným energetickým nákladům
na zavlažování (jak bylo popsáno výše), musí moderní zemědělství
stále zvyšovat své náklady na energii, jen aby zajistilo stávající neměnnou
úroveň výroby. Zelená revoluce nezadržitelně spěje k bankrotu.
Sluneční
energie je obnovitelný zdroj limitovaný množstvím záření dopadajícího
na Zemi. Fosilní paliva oproti tomu představují zásoby, které můžeme spotřebovávat
téměř neomezenou rychlostí. Z hlediska doby lidského života jsou však
zdrojem neobnovitelným. Představují planetární energetickou zásobu, ze
které můžeme čerpat jakýmkoliv zvoleným tempem, ale kterou brzy vyčerpáme
bez možnosti náhrady. Zelená revoluce sáhla do těchto planetárních zásob
a použila jejich podstatnou část ke zvýšení zemědělské výroby.
Celková spotřeba fosilních paliv ve Spojených státech vzrostla 20krát
za poslední čtyři desetiletí. Obyvatelé USA spotřebují 20 až 30krát více
fosilní energie na hlavu než lidé v rozvojových zemích. Zemědělství je přímo
zodpovědné za 17 % veškeré spotřeby energie v této zemi. 12
Podle údajů z roku 1990 spotřebovávali obyvatelé USA přibližně 1000 litrů
(6.41 barelů) ropy na produkci potravin z jednoho hektaru půdy.13
V roce 1994 odhadli David Pimentel a Mario Giampetro poměr výstupy/vstupy v
zemědělství na 1.4. 14 Na každých 0.7 kilokalorií (kcal) fosilních
paliv vyprodukovalo zemědělství USA 1 kcal potravin. Vstupní údaje pro
tento výpočet byly získány ze statistiky FAO (Food and Agriculture
Organization of the UN), která zahrnuje pouze hnojiva (bez zahrnutí energie
pro výrobu hnojiv), zavlažování, pesticidy (bez zahrnutí energie pro výrobu
pesticidů) a palivo pro práci zemědělských strojů. Další energetické
vstupy nezahrnuté do výpočtu byly energie a stroje pro sušení plodin,
doprava uvažovaných vstupů a výstupů na farmu a zpět, elektřina a stavba
a údržba budov a infrastruktury. Pokud bychom přidali tyto náklady do
rovnice, výsledný zlomek by se blížil k 1.15 To stále ještě
nezahrnuje energii nutnou pro balení, dovoz do obchodů, chlazení a domácí přípravu
jídla.
V následné studii, dokončené později ve stejném roce (1994), se Giampetro
a Pimentel pokusili odvodit přesnější poměr mezi energií vloženou a
odebranou ze zemědělství.16 V této studii autoři definovali dvě
rozdílné formy energetických vstupů: endosomatickou a exosomatickou energii.
Endosomatická energie je získávána pomocí metabolické přeměny energie
potravy na energii svalů lidského těla. Exosomatická energie je získávána
procesy transformace energie mimo lidské tělo, jako například spalováním
nafty v motoru traktoru. Tato definice umožnila autorům prozkoumat vstupy
samostatně a ve vztahu k jiným vstupům.
Před začátkem průmyslové revoluce bylo téměř 100 % veškeré
endosomatické i exosomatické energie získáno ze slunečního záření. Dnes
reprezentují fosilní paliva 90 % veškeré exosomatické energie používané
ve Spojených státech a ostatních rozvinutých zemích.17 Typický
poměr exo/endo předprůmyslové, solárně poháněné společnosti je okolo 4
ku 1. Tento poměr se v rozvinutých zemích zvýšil destinásobně a vyšplhal
se až na 40 ku 1. A ve Spojených státech je to více než 90 ku 1.18
Způsob využití endosomatické energie se rovněž výrazně změnil.
Převážná většina endosomatické energie už nadále není využívána k
dodání energie do ekonomických procesů. Dnes je využívána především k
vytváření toku informací, které řídí tok exosomatické energie, pohánějící
stroje. Budeme-li se držet poměru 90 ku 1 exo/endo pro Spojené státy, každá
kilokalorie endosomatické energie vynaložené v USA způsobuje cirkulaci 90
kcal exosomatické energie. Jako příklad uveďme malý benzínový motor, který
dokáže převést 38 000 kcal v jednom galonu benzínu na 8.8 kWh mechanické
energie, což odpovídá 3 týdnům práce jednoho člověka.19
Ve své podrobné studii Giampetro a Pimentel zjistili, že v potravinovém
systému USA je potřeba 10 kcal exosomatické energie k produkci 1 kcal
potravin doručených ke konečnému spotřebiteli. Ve výpočtu je zahrnuto
balení a všechny náklady spojené s doručením, ale nezahrnuje domácí přípravu
jídla. 20 Potravinový systém USA spotřebuje 10krát více
energie, než produkuje ve formě potravin. Tento nepoměr je možný pouze využitím
neobnovitelných fosilních paliv.
Za předpokladu potřeby 2 500 kcal pro denní výživu jedné osoby v USA, poměr
10/1 znamená spotřebu 25 000 kcal exosomatické energie na hlavu každý den.
Průměrný obyvatel USA si za jednu hodinu endosomatické práce vydělá přibližně
na 100 000 kcal exosomatické energie. Z toho vyplývá, že si na svou denní dávku
potravin vydělá v současném systému přibližně za 20 minut. Bohužel, v
okamžiku, kdy odstraníte z rovnice fosilní paliva, bude denní dávka
potravin vyžadovat 111 hodin endosomatické práce na hlavu; což znamená, že
výroba denní dávky potravin pro jednu osobu by v současném systému vyžadovala
téměř tři týdny její práce!
Z čehož vyplývá – jakmile se začne snižovat množství fosilních paliv,
bude i méně energie pro produkci potravin.
Moderní intenzivní zemědělství je neudržitelné.
Technologií podpořené zemědělství způsobuje erozi půdy, znečištěné a
vyčerpané zásoby podzemních i povrchových vod a dokonce (obzvláště kvůli
zvýšenému použití pesticidů) způsobuje závažné zdravotní problémy
obyvatelstvu a ohrožuje přírodu. Eroze půdy, intenzivní vytížení polí a přílišné čerpání
vody vedou zpětně k nutnosti většího využití fosilních paliv a chemických
produktů. Musí být aplikováno více umělých hnojiv a také více pesticidů;
zavlažování vyžaduje více energie; fosilní zdroje musí být použity k čištění
vod.
Trvá více než 500 let, než se vytvoří 1 palec (2,5 cm) ornice.21
V přirozeném prostředí je ornice vytvářena rozkladem rostlinné hmoty a
erozí hornin a je sama chráněna před erozí rostlinným pokryvem.
Produktivita půdy poškozené intenzivním zemědělstvím se díky erozi každým
rokem snižuje o 65 %.22 Dřívější prérie, které se staly
obilnicí Spojených států, ztratily polovinu tloušťky ornice po pouhých
sto letech farmaření. Tato ornice mizí 30krát rychleji, než se obnovuje přirozenými
procesy.23 Současné plodiny jsou mnohem náročnější na živiny,
než byly původní trávy, pokrývající kdysi Velké planiny. Důsledkem je
rozsáhlé vyčerpání živin. Eroze půdy a vyčerpávání minerálů způsobují
každý rok zemědělství USA ztrátu rostlinných živin v hodnotě 20 miliard
dolarů.24 Většina půdy na Velkých planinách není nic víc
než houba, do které je nutno pumpovat vodu a živiny, aby dávala úrodu.
Každým rokem jsou v USA ztraceny 2 miliony akrů polí kvůli erozi, zasolení
a vyčerpání vodních zdrojů. K tomu navíc 1 milion akrů z orné půdy
zabere stavba měst, silnic a průmyslových objektů.24 Přibližně
tři čtvrtiny veškeré rozlohy USA připadá dnes na zemědělství a komerční
lesnictví.25 Rozšiřující se populace vytváří zvyšující se
tlak na dostupnost zemědělské půdy. Tím mimochodem ponechává jen
malou část rozlohy USA dostupnou pro solární technologie, potřebné pro
moderní sluneční hospodářství. Rozloha dostupná pro pěstování biomasy
je rovněž omezená. Z toho důvodu rozvoj solárních technologií a pěstování
biomasy
musí probíhat na úkor zemědělské produkce.
Moderní zemědělství rovněž způsobuje vyčerpávání vodních zdrojů.
Zemědělství spotřebuje ve Spojených státech celých 85 % dostupné pitné
vody.26 Vyčerpání se projevuje na mnoha vodních zdrojích,
obzvláště na západě a na jihu USA. Typickým příkladem je řeka Colorado,
která se během svého toku do Tichého oceánu změní na pouhý potůček. Přesto
tvoří povrchová voda pouhých 60 % vody použité k zavlažování v zemědělství.
Zbytek, a v některých oblastech dokonce většina vody k zavlažování pochází
z podzemních zvodněných vrstev, nazývaných akvifery. Podzemní voda je
pomalu doplňována prosakováním povrchových vod a dešťových srážek.
Dnes však srážky dokáží doplnit méně než 0.1 % vody vyčerpané každým
rokem.27 Velký akvifer Ogallala, který slouží zemědělství, průmyslu
i domácnostem na větší části jižních a centrálních států, je vyčerpáván
rychlostí o 160 % vyšší, než je rychlost jeho doplňování. Akvifer
Ogallala se stane nepoužitelným v průběhu příštích desetiletí.28
Požadavky moderního zemědělství na vodní zdroje můžeme doložit na příkladu
produkce kukuřice. Kukuřice s produkcí 118 bušlů (4300 litrů) na akr ročně
vyžaduje během sezóny více než 500 000 galonů (1,9 milionu litrů) vody na
akr. Produkce jedné libry kukuřičných zrn vyžaduje 1 400 liber (neboli 175
galonů/660 litrů) vody.29 Pokud nebudou podniknuty kroky ke snížení
této spotřeby, moderní zemědělství požene Spojené státy do krize z
nedostatku vody.
Za poslední dvě desetiletí se použití umělých pesticidů ve Spojených
státech zvýšilo 33krát, přesto však jsou ztráty díky škůdcům každý
rok větší.30 To je výsledek opuštění tradičních postupů
rotace plodin. Téměř 50 % obdělávané půdy v USA je užito pro trvalé
pěstování monokultur.31 Výsledkem je zvýšený výskyt škůdců,
proti nimž jsou použity pesticidy. Použití pesticidů při pěstování kukuřice
vzrostlo dokonce 1000krát, přesto se ve stejném období ztráty zvýšily čtyřnásobně.32
Moderní zemědělství je neudržitelné. Poškozuje půdu, vyčerpává
vodní zdroje a znečišťuje okolní přírodu. Všechny tyto vlivy způsobují
ještě větší spotřebu fosilních paliv pro zavlažování, pro náhradu živin,
pro ochranu před škůdci, pro obnovu poškozené přírody a také proto, aby
se vůbec udržela úroda na stejné úrovni. Nakonec však dojde ke stavu, kdy
nebude možné dodat dostatek těchto fosilních zdrojů, především díky snižující
se produkci fosilních paliv.
Ve Spojených státech spotřebuje každý člověk přibližně
2 175 liber (986 kg) jídla ročně. To dává každému z nich přibližný
denní energetický příjem 3 600 kalorií. Světový průměr je 2 700 kalorií
za den.33 Celých 19 % energetického příjmu je tvořeno rychlým
občerstvením (fast food). Fast food tvoří 34 % celkové spotřeby potravin
průměrného obyvatele USA. Průměrný obyvatel jí u stolu jedno hlavní jídlo
denně z celkových čtyř.34
Jedna třetina energetického příjmu průměrného američana je živočišného
původu (včetně mléčných produktů), tvořících 800 liber (362 kg)
potravin ročně. Taková strava znamená, že obyvatelé USA získávají téměř
polovinu (40 %) energie z tuku.35
Američané jsou rovněž ohromnými spotřebiteli vody. Před deseti lety
spotřebovali Američané 1 450 galonů (5 480 litrů) vody na osobu a den(gallon/day/capita),
z čehož největší množství spotřebovalo zemědělství. Pokud vezmeme v
úvahu předpokládaný populační růst, předpokládané dodávky v roce 2050
budou jen 700 g/d/c (2 646 litrů), což hydrologové považují za minimum pro
uspokojení lidských potřeb.36 A to bez uvažování klesající
produkce fosilních paliv.
Aby bylo možné zajistit všechny tyto potraviny, je v Severní Americe každý
rok spotřebováno 0.6 milionů tun pesticidů. To je více než jedna pětina všech
pesticidů spotřebovaných ročně na světě (přibližně 2.5 milionů tun).37
Celosvětově je spotřebováno více dusíkatých hnojiv, než je možné
dodat z přírodních zdrojů. Současně je voda z podzemních akviferů
spotřebovávána tempem vyšším, než je jejich přirozená rychlost doplňování.
A zásoby důležitých minerálů, jako např. fosforu či draslíku, budou velmi
brzy vyčerpány.38
Celková spotřeba energie v USA je více než třikrát větší, než množství
solární energie zachycené plodinami a lesními kulturami. Spojené státy
spotřebují ročně o 40 % více energie, než je celkové množství sluneční
energie zachycené veškerou rostlinnou biomasou v USA. Spotřeba fosilních
paliv v Severní Americe je pětkrát vyšší než je světový průměr.39
Naše prosperita je postavena na principu vyčerpávání světových zásob tak
rychle, jak jen to jde, bez ohledu na své sousedy, ostatní život na této
planetě nebo naše děti.
Za předpokladu populačního růstu 1.1 % ročně se
počet obyvatel USA do roku 2050 zdvojnásobí. Jak bude obyvatelstva přibývat,
s každou osobou ztratí USA přibližně jeden akr půdy. V současnosti je
na každého obyvatele k dispozici 1.8 akrů zemědělské půdy dostupné pro výrobu
potravin. V roce 2050 toto číslo klesne na 0.6 akrů. 1.2 akrů na osobu
je rozloha nezbytná pro udržení současných standardů výživy.40
V dnešní době existují jen dvě země na této planetě, které jsou významnými
exportéry obilí: USA a Kanada.41 Předpokládá se, že v roce 2025
už nebude USA moci exportovat potraviny kvůli domácí poptávce. Vliv na
ekonomiku USA bude zničující, protože export potravin přináší ročně
USA 40 miliard dolarů. Co je ještě důležitější, miliony lidí na celém
světě mohou zemřít hlady bez amerických dodávek potravin.42.
Podle údajů ze sčítání obyvatel z roku 2002 žije v USA 34.6 milionů lidí
v bídě.43 A toto číslo roste alarmující rychlostí. Příliš
mnoho z nich trpí podvýživou. Jak se situace v zemědělství bude zhoršovat,
toto číslo poroste a Spojené státy budou svědkem rostoucího počtu úmrtí
hladem.
Je několik možností, co můžeme dělat alespoň pro zmírnění této tragédie.
Je zde předpoklad, že reformované zemědělství, zbavené ztrát, plýtvání
a špatného hospodaření, by mohlo snížit energetické vstupy pro produkci
potravin až o polovinu.35 Místo umělých hnojiv, vyrobených z
fosilních surovin, bychom měli používat dobytčí hnůj,
který je prozatím považován za odpad. Odhaduje se, že dobytčí hnůj
obsahuje pětkrát více živin, než jich je obsaženo v množství umělých
hnojiv použitých každý rok.36 Nejefektivnější by ale možná
bylo úplně odstranit maso z našeho jídelníčku.37
Mario Giampietro a David Pimentel přepokládají, že udržitelná výroba
potravin je možná pouze za těchto podmínek:
Budou-li první tři z těchto podmínek dodrženy, včetně
redukce na méně než polovinu exosomatické energie na osobu, autoři odhadují
maximální populaci USA slučitelnou s udržitelnou ekonomikou na 200 milionů
obyvatel.39 Několik dalších studií došlo k podobným číslům (Energy and Population, Werbos, Paul
J.; Impact of
Population Growth on Food Supplies and Environment, Pimentel, David, et al.).
Vzhledem k tomu, že současný počet obyvatel USA přesahuje 292 milionů,40
znamená to redukci o 92 milionů. Aby bylo možné dosáhnout udržitelné
ekonomiky a odvrátit katastrofu, musí Spojené státy snížit počet obyvatel
nejméně o jednu třetinu. Černý mor zahubil ve 14. století jednu třetinu
evropské populace (a více než polovinu asijské a indické populace) a uvrhl
celý kontinent do temnoty, ze které se vzpamatovával téměř dvě století.41
Žádná z těchto studií nebrala v úvahu vliv poklesu produkce fosilních
paliv. Autoři všech těchto studií věří, že zmíněné zemědělské
krize nás začnou ovlivňovat po roce 2020, a nestanou se kritickými dříve
než v roce 2050. Současný světový vrchol těžby fosilních paliv (a následný
pokles produkce), spolu s vrcholem produkce zemního plynu na území Severní
Ameriky velmi pravděpodobně způsobí, že tato zemědělská krize přijde
mnohem dříve, než se očekávalo. Dost pravděpodobně pak nebude snížení
počtu obyvatel o třetinu dostatečné pro udržitelnost; nutná redukce pak může
přesahovat i jednu polovinu. Globální populace pak bude muset být redukována
ze současných 6.32 miliard lidí42 na 2 miliardy – to znamená o
68 % - či více než dvě třetiny. Konec tohoto desetiletí může být ve
znamení inflačně rostoucích cen potravin. A také může být v příštím
desetiletí celosvětový hlad na úrovni, jakou lidstvo ještě nikdy dříve
nezažilo.
Můžeme – jako společnost – být seznámeni s tímto
dilematem a vědomě se rozhodnout nezvyšovat množství lidí v naší
populaci. To by mohla být nejvítanější z našich tří možností, vědomě
a se svobodnou vůlí si vybrat cestu odpovědného snižování populace. Toto
rozhodnutí je však v protikladu k naší biologicky dané snaze se rozmnožovat.
Je navíc komplikováno schopností moderní medicíny prodloužit náš život
a odmítáním možnosti kontroly porodnosti církevními zákazy. A nakonec je
zde silná obchodní lobby, která se pokusí udržet vysokou úroveň imigrace,
aby udržela nízkou cenu práce. Takže i když je to nejspíš nejlepší
cesta, je to také cesta nejméně pravděpodobná.
Nezdaří-li se zodpovědně snižovat počet obyvatel na základě svobodné vůle,
můžeme způsobit snížení počtu obyvatel silou zákona. Je snad ještě potřebné
popisovat, jak odporná je tato možnost? Kolik z nás by si vybralo život ve
světě s nucenou sterilizací a populačními kvótami vynucovanými silou zákona?
Jak snadno by to mohlo vést k pročišťování obyvatelstva pomocí principů
eugeniky?
Nakonec nám zbývá třetí možnost, která sama představuje nepopsatelný
obraz utrpení a smrti. Pokud bychom si odmítli připustit přicházející
krizi a nutnost s ní bojovat, budeme čelit velkému vymírání, ze kterého
se civilizace už pravděpodobně nikdy nevzpamatuje. Nejspíš přijdeme o víc,
než jen počet obyvatel nutný k dosažení udržitelnosti. V tomto scénáři
velkého vymírání se podmínky zhorší natolik, že přežívající lidské
populace budou tvořit jen zlomek současného počtu lidí. A tito přeživší
budou trpět traumaty ze zhroucení a smrti civilizace, svých sousedů, svých
přátel a rodin. Uvidí svět, který se zhroutil v prach.
Otázky, které si nyní musíme položit, jsou „Jak jen tohle můžeme
dopustit?“ a „Co proti tomu můžeme udělat?“. Znamená náš současný
životní styl pro nás tolik, že bychom vrhli sebe a své děti do této
rychle přicházející tragédie jen pro několik dalších let pohodlného
konzumního života?
Toto je pravděpodobně ten nejdůležitější článek,
jaký jsem kdy napsal. Je také jistě nejděsivější, a závěry z něj vyplývající
jsou nejdrsnější, jaké jsem kdy vyjádřil. Tento článek pravděpodobně
čtenáře silně znepokojí; rozhodně znepokojil mne. Je však důležité pro
naši budoucnost, aby byl tento text čten, přijat a diskutován.
Jsem od přírody pozitivní a optimistický. I přes napsání tohoto článku
nepřestávám věřit, že můžeme najít pozitivní řešení pro sled krizí,
které se na nás řítí. Ačkoliv tento článek může spustit vlnu nenávistných
emailů, je to prostě jen souhrn faktů a zřejmých závěrů, které z nich
vyplývají.
Dale Allen Pfeiffer
přeložil Martin Kolařík, Strana zelených
© Copyright 2004, From The Wilderness Publications. Všechna práva vyhrazena.
Tisk, kopírování, rozesílání a umístění na internetu je povoleno pouze
pro nekomerční účely.
Zpět na stránky Zdraví, výživa, ekologie a co s tím souvisí