Sebevražda "dietními" nealkoholickými nápoji

Je léto, s létem souvisí teplo, horko, vedro. A s tím horkem zase žízeň. Máte žízeń? No tak se napijte! Hmmm, ale čeho? Doby, kdy se lidé mohli bez obav napít vody z řeky, potoka nebo dokonce nějakého jezírka ... ty jsou asi nenávratně pryč. Ještě tak nějaká ta studánka v horách, nad kterou není nic než lesy a skály ... Nezbývá, než zajít do obchodu (pardon, dnes se má říkat "řetězec") - a tam si koupit nějakou tu plastovku s bumbáním. A protože ze všech stran bouří a duní reklamy o hubnutí, hubnutí, hubnutí - až k úplnému zblbnutí - spotřebitel jde a koupí si nápoj označený jako Lite. A je spokojen. Zažene žízeň a navíc udělá něco pro své zdraví - nebude pít nic slazeného tím zlým cukrem a určitě zhubne!

Očima domlácenýma vysedávání před obrazovkami počítačů a televizorů spotřebitel zdaleka nepřečte ty blešule-písmenka, které udávají složení výrobku. A tak mu unikne, že právě koupil půldruha litru tekutiny kontaminované aspartamem. Umělám sladidlem aspartam, které je téměř jistě každému mnohem nebezpečnější než bílý řepný cukr - když už člověk musí nutně pít nápoje slazené... Vzpomínáte (alespoň vy, kdo jste absolvovali základní školství ještě v ČSSR), jak jsme se kdysi učívali ve vlastivědě, že pro naše národní hospodářství uhlí je černé zlato, chmel zelené zlato a cukr bílé zlato? No a teď je z řepného cukru bílá smrt, ale tu skutečnou smrt, s ostrou kosičkou, maskovanou a zubící se v triku s nápisy Lite, nikdo nevidí.

Pěkný článek na toto téma se objevil ve 38. čísle WM magazínu. Protože ne každý si tento opravdu nevšední a zajímavý časopis kupuje, rád využívám souhlasu pana Jiřího Wojnara a text článku vám tu předkládám v plném znění (je ke stažení na stránkách WM magazínu).


Pančovaná kola může vést k málo poetickým koncům

Článek v atlantském deníku Constitution, listu domovského města Coca-Coly provázela fotografie zmačkané plechovky od Cola Lite naznačující tragický konec společnosti, kdysi považované za „nejpodivuhodnější firmu na světě“. Dnes už není ani na seznamu. Odbyt klesá, zisky se hroutí a zanedlouho bude propuštěno na 6000 zaměstnanců. (Musí udělat místo 6000 právníkům, kteří se ujmou obhajob?) V celé tragédii ale jde o mnohem více než o 6000 pracovních míst; týká se stovek miliónů neopatrných postižených, nevinných konzumentů po celé planetě.

Současnou krizi, žel, nelze vyřešit utažením opasku, větší efektivitou, masivnější reklamou, atd. Je to špatné a v této souvislosti nikdo z Coca-Coly nesmí vyslovit jedno slovo, které by přivodilo okamžitou katastrofu. To slovo zní aspartam a jejich prozatím jedinou záchranou je popírat, popírat a zase popírat, ačkoli každý inzerát a reklama budují popravčí lešení, na němž nakonec bude nepochybně pověšena nejen Coca-Cola.

Ta zatrolená věc má hodně společného se zprohýbanou plechovkou od „dietních“ nápojů (vesměs známých pod označením „Lite“). Obsahuje jed jed vraždící už nenarozené a na žijící lidstvo se z ní řinou tumory a epilepsie. Tento jed zabíjí děti, dělá lidi práce neschopné, vyvolává příznaky podobné MS, otupí a zamlží paměť a může způsobit oslepnutí.

Pijáci „lite“ nápojů si přímo koledují o utrpení. Přestože v utajované zprávě vypočítává ne méně, než 92 chorobných symptomů, FDA za žádnou cenu nechce přiznat, že hlavním zdrojem těchto chorobných stavů je aspartam, zejména ten v „dietních“ limonádách. Nejtěžším příznakem uvedeným na jejím seznamu je smrt…

Dietní kola obsahuje jed, který je nadto i návykový. Některé oběti ho pily až několik litrů denně a měly ho i na nočním stolku. Kdyby to ovšem třeba Coca-Cola uznala, změnila recept a aspartam odstranila ze svých nápojů, začal by se na ní svět hojit a firmu by určitě brzy zničila vlna nenávisti a pomsty všech těch zmrzačených a truchlících. Proto platí: zatloukat, zatloukat a zase zatloukat, bez ohledu na to, kolik lidí se zdevastovaným zdravím ještě přibude.

Atlantská firma ovšem není sama, aspartam (NutraSweet; E 951; etc.) obsahuje spousta dietních nápojů a produktů. Jako jeden z členů Národní asociace pro nealkoholické nápoje, se C-C zprvu tvrdě postavila proti, když FDA po dlouhých zákulisních bojích nakonec otevřela cestu k užívání aspartamu v nápojích. V patnáctistránkovém protestu, publikovaném v kongresovém záznamu 5/7/85, poukazovali její experti na okolnost, že aspartam je velmi nestálý a proměnlivý, zejména v případě nápojů plněných do plechovek. Už od cca 30°C se rozpadá, původní substance mizí a objevuje se formaldehyd, metylalkohol, kyselina mravenčí, diketopiperazin a další toxiny. Při pokusech na sedmi opicích se u pěti projevily epileptické záchvaty a jedna dokonce uhynula; to znamená 86% ztrát.

To všechno Coca-Cola velmi dobře věděla – pomineme-li „drobnosti“, jako byl docela nepěkný pokus instalovat prodejní automaty, které zvyšují cenu prodávaných nápojů se stoupající teplotou – neváhala poškodit svůj vztah k zákazníkům, spočívající na léta udržované dobré víře… Nespokojena s čísly z prodeje cukrem ochucené vody obohacené o kyselinu fosforečnou nakonec pod tlakem konkurence neodolala a přešla na recepturu nazvanou „lite“. Návyková substance okamžitě znásobila poptávku, takže zisky okamžitě převýšily všechny dosavadní grafy prodeje, a spolu s nimi, paradoxně, přibývalo otylosti. Lidé pijící „nízkokalorické dietní nápoje“ totiž začali tloustnout, protože nekalorický aspartam potlačuje tvorbu seratoninu, a to vyvolává touhu po uhlohydrátech. Náš mozek je totiž naprogramován tak, že když zjistí sladkou chuť očekává kalorie a uhlohydráty. Když je nedostane spustí pocit HLADU.

Proč tedy byl aspartam (NutraSweet) propuštěn na trh v Cola Lite - Pepsi Lite, atd., a v tisících dalších potravin? Můžeme hovořit o KORUPCI? Jeden FDA komisař a jeden úřadující komisař změnili strany a pracovali pro průmysl produkující NutraSweet, zatímco šest jejich podřízených a dva federální právníci byli pověřeni soudním stíháním téhož podniku kvůli tomu, že úmyslně předložili zfalšované testy, jen aby získali osvědčení. „To je jako scénář pro špatný film,“ lamentoval jeden z poctivých vědců pracujících pro FDA v dopise, zaslaném senátoru Metzenbaumovi. „Funguje to takto: Povolte nám náš jed, a když přestanete být byrokratem, uděláme z vás plutokrata! Až dostaneme licenci revanšujeme se American Dietetics, American Diabetes Association, AMA a každému, koho potřebujeme a kdo je na prodej.“

Vybouchlo to! Spotřebitelské akce celosvětově odhalily účinky aspartamu a milióny lidí se dokázaly zbavit návyku. Zisky Coca-Coly spadly o 37% a rok poté se firma Monsanto pokoušela prodat svou pobočku NutraSweet. Nakonec ji za $125 miliónů prodali NSC, výrobci fenylalaninu do NutraSweet. Nyní však Monsanto čelí soudnímu procesu o $71 milionu kvůli uměle nadsazeným údajům o zisku. Hodnota akcií Monsanto spadla až do sklepa, ale přesto dokázali najít dalšího kupce ve švýcarské firmě Pharmacia-Upjohn, zkráceně P.U.! Obchodní jednání však ani po roce nejsou dotažena do konce. V plánu je: hluboko zakopat název Monsanto pro jeho nesnesitelný zápach. Jeho generální ředitel Bob Shapiro už brzy může být historií, jako Doug Ivester z Coca-Coly, který rezignoval. Kdo půjde poslední ať zhasne!

Než příště sáhnete po dietním nápoji (nebo jiném Lite produktu), zvažte prosím raději nějakou ovocnou šťávu. Budete mnohem zdravější.

Zdroje:


Poznámka - Most do říše snů se aspartamem také již zabýval; najdete tu článek z roku 2003 nazvaný Aspartam - nenápadný nepřítel.

Nad aspartamem se stahují mračna?

Server Bezpečnost potravin přináší 3.8. 2005 v článku CSPI požaduje nové posouzení bezpečnosti aspartamu mimo jiné tyto informace:

Vědecké centrum pro veřejné zájmy (CSPI) požaduje na základě výsledků nového italského výzkumu, aby americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv bezodkladně přešetřil bezpečnost aspartamu a eventuelně vydal zákaz používání tohoto náhradního sladidla.
Americká lobbystická skupina CSPI (Vědecké centrum pro veřejné zájmy) požaduje na základě výsledků nového italského výzkumu, aby americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) bezodkladně přešetřil bezpečnost aspartamu a event. vydal zákaz používání tohoto náhradního sladidla. CSPI doporučuje spotřebitelům a výrobcům potravin používat do doby, než vládní orgány rozhodnou na základě provedených zkoušek o bezpečnosti aspartamu, sladidlo sukralózu.

Co tomuto požadavku předcházelo? Také o tom se píše na stránkách Bezpečnosti potravin, v článku Nové prověřování bezpečnosti aspartamu:

Ve středisku pro výzkum rakoviny Evropské nadace pro onkologii a environmentální vědy “B. Tamazzini” v italské Boloni provedli novou studii zaměřenou na sladidlo aspartam. Výsledky studie karcinogenity aspartamu na krysách byly uveřejněny 14. července 2005 na tiskové konferenci v Boloni. Diskusi o aspartamu zahájil s příslušnými vědci v Boloni Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Vědecký panel pro potravinářská aditiva, aromatizující látky, pomocné prostředky a materiály v kontaktu s potravinami (EFSA–AFC) bude hodnotit tyto nové výsledky z Boloně v kontextu dřívějších údajů z vyhodnocování bezpečnosti aspartamu. Dosud nejsou k dispozici veškeré údaje, aby mohl být tento proces odstartován. Předpokládá se, že hodnocení EFSA bude trvat několik měsíců, než dojde AFC panel k závěrům. EFSA požádal odbornou veřejnost, aby mu byly poskytnuty jakékoliv údaje z výzkumu aspartamu, které by panel zahrnul do svého posuzování bezpečnosti tohoto sladidla.

S kým máme tu čest

O obou hlavních aktérech tohoto článku, o umělých sladidlech Aspartam a Sukralóza se můžeme dočíst na stránkách Sladký život bez cukru. Popis je tu ovšem podávaný čistě z obchodního hlediska, tedy bez "emocí" vyvolaných pocitem nebezpečí z toho, co se nám snaží obchodníci vnutit jako nepřírodní, ale zdravé.

Aspartam

Objeven v roce 1965, ve společnosti Searle. Je to dipeptid, vyrobený z aminokyselin, kyseliny L- asparagové a L- phenylalaninu jako metylester. Chutná jako cukr, bez vedlejších příchutí. Je asi 200 x sladší než cukr. Jen velmi malé procento lidí shledává chuť aspartamu nepříjemnou. Je nevhodný pro lidi trpící nemocí zvanou fenylketonurie. Je metabolizován jako bílkovina, vzhledem k nízkým dávkám je však jeho kalorická zátěž zanedbatelná. Neškodí zubům a je vhodný i pro diabetiky.
Je to bílý krystalický prášek, málo termostabilní a proto se doporučují jeho kombinace s acesulfamem K. Při dlouhém skladování ztrácí sladivost. Zvýrazňuje různé příchuti. ADI = 45 mg na 1 kg lidské váhy vysoce překračuje běžnou denní spotřebu sladidel pro člověka.
Aplikace: stolní sladidla, nealko nápoje, mléčné výrobky, pudinky, deserty, zmrzliny, sladkosti a čokoláda, obiloviny, žvýkačky, ovocné konzervy, marinády, dresingy, zubní pasty a farmaceutické výrobky.
Sladidla na bázi aspartamu se prodávají ve světě pod značkami NutraSweet, Canderel, Equal. U nás jsou to značky FANSWEET nebo Irbis.

Sukralóza

Byla objevena v roce 1976 a dále zdokonalena ve společnosti Tate&Lyle (Johnson and Johnson). Vyrábí se z cukru, který se přeměňuje na sukralózu syntetickým postupem.
Je velmi sladká, připomíná chutí cukr, je asi 500 x sladší než cukr.
Je nekalorická, neškodí zubům a je vhodná i pro diabetiky. Je dobře rozpustná ve vodě a velmi stabilní. Chuťově je synergická s ostatními sladidly, nejlépe s cyklamátem. Je rozšířena v mimoevropských zemích včetně USA. ADI hodnota činí 15 mg na 1 kg lidské váhy. To odpovídá konzumaci asi 1 kg cukru denně, což vysoko převyšuje běžnou potřebu.
Aplikace: stolní sladidla, nealko nápoje, pekařské produkty a směsi na pečení, sladkosti, mléčné výrobky, žvýkačky, omáčky, konservované ( zavařované) ovoce atp.

A cože je to označení ADI? ADI je zkratkou k termínu Acceptable Daily Intake, což česky znamená přijatelná denní konzumace. Tato hodnota se udává proto, aby byla zaručena zdravotní nezávadnost umělých sladidel při dlouhodobé konzumaci

Dejte pozor na děti ...

Víte, co a v jakém množství pijí vaše děti? Když například dítě vážící 25 kg vypije během horkého letního dne po fotbale či vybíjené dvě třetiny dvoulitrové láhve lehkého drinku slazeného aspartamem, vypije asi 732 mg aspartamu (29 mg/kg). To už samo o sobě je vysoká hodnota blížící se denní povolené normě FDA (40 mg/kg tělesné hmotnosti/den).
Jinak řečeno dítě přijme asi 70 mg metanolu, což je téměř desetkrát víc než limit doporučený americkou vládní Agenturou pro ochranu zdraví a životního prostředí (EPA). MUDr. Petra Šrámková považuje za únosné množství 0,3 g na den, tedy asi půl litru lehké limonády.

(Podle článku Je aspartam nebezpečný? zveřejněného na stránkách serveru Rodina)

Ze stejného zdroje pochází i tato informace:
Už v květnu roku 1992 časopis amerického letectva Flying Safety zveřejnil alarmující zprávu: „Bylo zjištěno, že piloti, kteří pili dietní limonády s aspartamem jsou více náchylní k závratím. Dále bylo zjištěno, že se mohou vyskytovat nenadále ztráty paměti, či přeludy.“

Takže ... i když pomineme všechna nebezpečí nejrůznějších mutagenních a karcinogenních rizik a prohlásíme je za blábol zaujatých jedinců, i tak je zde riziko vyplývající z aspartamem slazených nápojů - z jejich samotné podstaty a toxicity jednotlivých složek.

Snad by vás mohlo zajímat, proč se ve spojitosti s aspartamem hovoří o metylalkoholu? Aspartam je chemicky L-asparty-L-fenylalanin methyl ester, který vznikne sloučením aminokyselin - kyseliny asparagové a fenylalaninu - a metanolu. V organismu je pak aspartam rozložen na své základní složky.

Lze říci něco na závěr?

Stevia z nabídky Subtropického zahradnictví v Kruhu u JilemniceMěli bychom se tedy držet moudré přírody a konzumovat jen ty poživatiny, které se v ní vyskytují. Samozřejmě, ne každý chce nebo může sladit řepným cukrem. Ale existují i přírodní alternativy - například med nebo snad i ty zapomenuté sušené hrušky, roztlučené v hmoždíři na pracharandu ... Ale existuje i jiná alternativa. Tou by mohla být rostlina Stevia rebaudiana, jejíž listy jsou zhruba 200x sladší než cukr. Proč se tedy stevie nevyužívá?

O tom může něco napovědět odstaveček převzatý opět z WM magazínu:
Člověk by si mohl myslet, že po tak zázračné bylině musí sáhnout každý stát, jemuž jde o zdraví jeho populace. NENÍ TOMU TAK! Ti, kteří se stevii pokusí použít jsou vystaveni neuvěřitelným šikanám a jak uvidíme někde i praktikám, za něž by se nemusel stydět ani Koniáš. Pokud je nám známo, jediná firma v Čechách vyrábějící nápoj slazený stevií je vystavena podivným tlakům… S poturčenci se snadno nežije.

Dobrá zpráva: STEVII si můžete na dobírku objednat ze Subtropického zahradnictví v Kruhu u Jilemnice za 89 Kč.


JL

Zpět na stránky Zdraví, výživa, ekologie a co s tím souvisí

Zpět k Mostu ?