Na stránkách Greenpeace byl zveřejněn průvodce spotřebitele nákupem potravin bez GMO, který přináší informace o genetických modifikacích a o jejich vlivu na přírodu a lidský organismus. Obsahuje také seznam prodejců a výrobců, kteří nevyrábějí, nedovážejí nebo neprodávají GM potraviny. Abyste nemuseli listovat obsahem textu po malých částech (na webu je průvodce "rozsekán" na malé obrazovky) nebo stahovat celý dokument ve formátu PDF, nabízím vám kompletní obsah průvodce ve stavu, v jakém byl 19.května 2005.
Milá čtenářko, milý čtenáři!
Bezpečnost potravin se v poslední době stala jedním ze žhavých témat. Pesticidy, mnohá "éčka", ale i geneticky modifikované organismy (GMO) se staly nežádoucími surovinami v našich nákupních košících. Můžeme ještě něco změnit na této novodobé kontaminaci našich potravin?
Tento materiál přináší podrobné informace o podstatě genetické modifikace a o jejím vlivu na přírodu a lidský organismus. Zabývá se geneticky modifikovanými (GM) potravinami, ale i biopotravinami, které žádné GMO neobsahují. Najdete tu též seznamy prodejců a výrobců, kteří garantují, že nevyrábějí, nedovážejí nebo neprodávají geneticky modifikované potraviny, stejně jako těch, kteří podobné garance nechtějí či nemohou svým zákazníkům dát.
Kdo vlastně stojí za GMO? Jsou to nadnárodní společnosti jako Monsanto, Syngenta anebo Pioneer. Tyto velké korporace nám chtějí vnutit technologie, jejichž bezpečnost ještě nebyla dostatečně prověřena. Zemědělství založené na genetickém inženýrství ohrožuje životní prostředí a zdraví nás všech, těmto firmám ovšem přináší zisk.
Vy jako spotřebitel/ka můžete vyvinout ten nejúčinnější tlak na potravinářské firmy a prodejce, aby potraviny, které obsahují GMO, nevyráběli ani neprodávali. Rozhodnutí je ve Vašich rukou. Je to Váš výběr, který určuje, jaké zboží má na trhu šanci.
Naše potraviny jsou v ohrožení. Několik velkých chemických koncernů si vzalo do svých laboratoří nejdůležitejší plodiny. Během pokusů vytvořily nové druhy rostlin, které ve volné přírodě nikdy neexistovaly a ani by existovat nemohly, např. kukuřici produkující insekticidy; soju, která je odolná vůči herbicidům. Stali jsme se pokusnými králíky! Vědí genetičtí inženýři, co přesně dělají? Domněnka, na které staví genetické inženýrství, že jeden gen je zodpovědný pouze za jednu funkci v organismu, je už dávno vědecky vyvrácena. Jeden gen, který bude podle genetických inženýrů zodpovědný například za růst rajčat, může v praxi zárověn ovlivnit i mnohé další vlastnosti rostliny, neboť geny (např. prostřednictvím bílkovin, které kodují) na sebe působí navzájem a má na ně vliv i okolní prostředí.
Genetická modifikace (genová modifikace) je technologie,která manipuluje s geny a tedy s DNA – s nositelkou genetické informace. V porovnání s klasickým šlechtěním, mohou se během genetických modifikací kombinovat geny libovolných živých organismů. Takto se mohou geny virů, baktérií, rostlin a zvířat kombinovat a vkládat do jiných živých organismů. Živé organismy, které jsou tímto způsobem pozměněny, nazýváme geneticky modifikovanými organismy, ve zkratce GMO. Největším problémem jsou v současnosti geneticky modifikované rostliny, které jsou používány pro výrobu potravin, ale i jako krmivo. Jsou dnes prodávány prakticky po celém světě. Zemědělství založené na genetických technologiích s sebou přináší trvalé změny, které mohou mít negativní dopad ekologický, zdravotní i společenský.
O geneticky modifikovaných potravinách se v České republice začalo více mluvit zejména v souvislosti se vstupem naší země do Evropské unie, kdy i u nás začal platit nový zákon EU o značení GM potravin. Jaká je v souvislosti s geneticky modifikovanými potravinami situace na našem trhu se v rámci rozsáhlého průzkumu mezi výrobci a prodejci potravin pokusila zjistit organizace Greenpeace. Oslovili jsme více než 200 společností, které formou dotazníků vyjádřily svůj postoj k používání geneticky modifikovaných organismů ve svých výrobcích stejně tak jako ve výrobcích, které jsou do Čech dováženy ze zahraničí. Jedná se zejména o velké a známé výrobce potravin, ale mezi oslovenými byly i menší společnosti s lokální působností.
Výsledky tohoto průzkumu držíte právě teď ve vašich rukou a s jejich pomocí se jako spotřebitel/ka můžete snadněji rozhodnout, co do svého nákupního košíku vložíte a co ne. Tento poradce pro nákup bez GMO je jedním z důležitých kroků v našem boji za zdravé potraviny bez geneticky modifikovaných organismů. Jeho bezplatné vydání bylo umožněno zejména díky lidem, kteří naši práci finančně podporují. Jejich pomoc nám umožňuje informovat další spotřebitele/ky a vyvíjet tak účinný tlak na prodejce a výrobce, aby nedodávali na náš trh potraviny z GMO.
Geneticky modifikované organismy ohrožují přírodu. Jako každý živý organismus, i GM rostliny a živočichové se rozmnožují a dále šíří. Jakmile se uvolní do životního prostředí, nelze je již “přivolat zpět”. Existují důkazy, že pěstování některých GM rostlin v přírodě způsobuje úhyn larev motýlů a jiného užitečného hmyzu. Vznikají “super-plevele ” odolné vůči herbicidům, které nutí zemědělce používat postřiky v daleko větším rozsahu. Navzdory slibům výrobců modifikovaných rostlin použití postřiků nekleslo, ale naopak stále narůstá. Pěstováním GM plodin dochází ke kontaminaci původních druhů rostlin a k celosvětovému ohrožení biologické rozmanitosti.
GMO představuje skrytou hrozbu nejen pro přírodu, ale i pro zdraví člověka. Studie jejich dlouhodobých účinků na lidské zdraví nebyly nikdy zpracovány. A tak jsme se my, spotřebitelé/ky, stali pokusnými králíky biotechnologického průmyslu! Bezpečnost GM potravin je v každém případě sporná. Některé GM rostliny obsahují geny odolné vůči antibiotikům, což může zničit účinnost antibiotik v lidském těle. Další riziko představuje skutečnost, že GMO mohou vytvářet neznámé a nové látky, které způsobují alergie. Při svých pokusech s GM bramborami zjistil maďarský vědec Arpád Pusztai, že potkani, kteří byli krmeni GM bramborami, měli zdravotní problémy. Studie, které zjistily problémy s GMO jsou často zatajeny, jako tomu bylo např. v případě GM kukuřice MON683, která se má objevit na evropském trhu. Jedna ze studií objevila vývojové vady u potkanů po konzumaci této kukuřice. Nejenom, že studie nebyly zveřejněny, ale odpovědné orgány se odmítly problémem dále zabývat.
Pěstování GM rostlin pro potřeby potravinářství má i velmi vážné společenské důsledky. Ztracené trhy, větší závislost na agrochemických firmách, neřešená otázka právní zodpovědnosti a vzrůstající konflikty mezi zemědělci. Zemědělci se stávají absolutně závislými na biotechnologických firmách, které vlastní patenty na osivo. Typickým příkladem je americký gigant Monsanto, který zavazuje podnikatele k nákupu osiva ke každému vysetí (polní hospodáři, kteří by znova zaseli odložené GM osivo z předešlého roku, by porušili patentový zákon). Monsanto navíc žaluje zemědělce, kteří se stali oběťmi kontaminace ze sousedních polí, za nelegální používání jejich patentovaného GM osiva.
Údajným cílem genetických technologií je nasycení světa, přestože na zemi je potravin dostatek. Problémem je pouze jejich rozdělění. To je ovšem otázka politického a sociálního uspořádání společnosti. Na celém světě se vypěstuje dost potravin pro 10 miliard lidí, ale i tak je podle statistiky každý 6 člověk chronicky podvyživený. Jestliže se na bohatém Západě znehodnotí obrovské množství potravin a kvůli nadměrné konzumaci masa se spotřebuje obrovské množství krmiva, na Jihu si zemědělci nemohou často dovolit koupit dostatek potravin ani pro vlastní nasycení. Odstrašujícím příkladem je Argentina, která je jedním z největších pěstitelů a vývozců GM sóji na světě. Přesto tam však hladoví mnoho dětí. V případě slavné “zlaté rýže”, která měla údajně řešit problém nedostatku vitamínu A u lidí v Asii, by musel průměrný člověk sníst v suchém stavu 3,7 kg této plodiny denně, aby získal doporučenou dávku tohoto vitamínu. Přitom by se tento problém dal jednoduše řešit pestřejším složením stravy (např. více mrkve).
Genetické inženýrství,
jedovaté chemické postřiky nebo kruté a nepřirozené zacházení se zvířaty
– toto vše je tabu pro ekologické zemědělství. Přísná kritéria a
neustálé kontroly v případě ekologického zemědělství zajišťují, že
se na váš talíř dostanou pouze zdravé a chutné výrobky bez obsahu chemikálií
a GMO. Tyto produkty jsou u nás známé i jako bioprodukty a jsou rozpoznatelné
podle typického označení BIO. Dají se zakoupit v obchodech se zdravou výživou,
nebo i přímo od výrobců.
V poslední době se díky zvýšenému zájmu spotřebitelů nacházejí i v některých
supermarketech. Ekologické zemědělství je navíc šetrné k živé i neživé
přírodě, pomáhá chránit přírodní zdroje a zachovávat biologickou
rozmanitost.
Od vstupu České republiky do Evropské unie 1. května 2004 vstoupila i u nás v platnost nová legislativa, týkající se povinného označování geneticky modifikovaných potravin a krmiv. Jde o velké plus zejména pro spotřebitele, kteří jsou takto důkladněji informováni o původu potravin a mají možnost výrobky z GMO odmítnout. Podle nové legislativy musí být totiž označeny všechny výrobky, které obsahují či jsou vyrobené ze složek s obsahem více než 0.9% geneticky modifikovaných organismů. To se týká i geneticky modifikovaného krmiva pro zvířata. Pokud však ve složení výrobku najdete např. "modifikovaný škrob”, nejedná se o GM výrobek. Výrobek, který je z GM, může mít ve složení uvedeno např.: vyrobeno z geneticky modifikované sóji MON-04032-6.
Mezi nejčastěji geneticky upravované plodiny patří sója, kukuřice a řepka olejná. V legislativě se však vyskytly jisté mezery. Například výrobky ze zvířat (maso, mléko, vejce), která jsou krmena geneticky modifikovaným krmivem, označeny být nemusí. Ve skutečnosti se větší část geneticky modifikovaných plodin používá právě jako krmivo. V nejbližších dvou letech se na půdě Evropské unie bude projednávat i problém potravinových přísad (např. vitamíny, dochucovací prostředky, sladidla, stabilizátory), které se vyrábějí za pomoci GM technologií. Ani tyto produkty podle současné legislativy není třeba značit.
Podle průzkumu Eurobarometr se v roce 2001 70,6% evropských spotřebitelů vyjádřilo, že nechtějí GMO ve svém jídle a 94% respondentů chtělo mít možnost vybrat si, zda chtějí GMO jíst či nikoliv. V roce 2002 se 65% občanů Evropské unie vyjádřilo, že by si nekoupili potraviny z GMO, ani kdyby byly levnější než ostatní potraviny.
Pokud máte zájem dozvědět se více o problematice GMO, zavolejte na tel: 224 319 667 nebo 224 320 448 a my Vám rádi poskytneme další aktuální informace. V případě zájmu Vám zašleme i podrobnější informační materiály nebo Vám poradíme, jak se můžete sami zapojit do kampaně proti GMO.
V tomto průvodci najdete výsledky našeho dotazníkového průzkumu, který jsme prováděli od začátku roku 2004. Cílem dotazníku bylo získat přehled o obchodní politice společností ohledně využívání GMO v potravinách. Pravdivost poskytnutých údajů jsme samozřejmě průběžně po celý rok kontrolovali v prodejnách potravin.
První část průzkumu byla zaměřena na zjištění postojů obchodních řetězců.
DOPORUČUJEME | NA DOBRÉ CESTĚ | NEDOPORUČUJEME |
Albio |
Delvita * Globus * Hruška, s.r.o. Jednota, S.D., České Budějovice Kaufland Makro ČR, s.r.o. * společnosti, které se zavázaly neprodávat výrobky z GMO pod svou vlastní značkou, výrobky z GMO jiných značek však prodávají |
Ahold ! COOP Centrum družstvo Julius Meinl ! Plus Discont ! Tesco ! ! společnosti, které prodávají výrobky
z GMO pod vlastní značkou |
Druhá část výzkumu proběhla mezi výrobci potravin, kteří odpovídali na následující otázky:
První otázka se týkala garance nevyužívání GMO ve vlastních potravinách oslovené společnosti. Druhá otázka se týkala garance nevyužívání GMO v cizích potravinách, resp.výrobcích jiných výrobců, které daná společnost na našem trhu distribuuje.
V této části jsou jednotlivé potraviny rozděleny do 7 skupin. Jméno výrobce (resp. dodavatele) je uvedeno vždy v rámci příslušné skupiny potravin v barevném poli, které odpovídá postoji společnosti vůči GMO.
DOPORUČUJEME |
NEDOPORUČUJEME |
Barilla * Bratři Zátkové, a.s. Catus, s.r.o. Deva, a.s. Dr. Oetker, s.r.o. Ekoprodukt Modřice EMCO, s.r.o. Ferrero * Frujo, a.s. Hamé, a.s. Heineken International * Heinz * INTERSNACK, a.s. Konkordia, s.r.o. Kraft * Masterfoods, kom.spol. McCain * MJM Litovel, a.s. Mogador, s.r.o. Natura, a.s. Nestlé * Nowaco Czech Republic, s.r.o. * společnosti, které mají celoevropský závazek o nepoužívání GMO ve svých výrobcích |
Boneco, a.s. Kalma Milo Olomouc, a.s. SEMIX FOOD, s.r.o. Vamix ČR |
DOPORUČUJEME | NA DOBRÉ CESTĚ | NEDOPORUČUJEME |
Albio |
EXTRUDO Bečice,
s.r.o
|
BEAS, a.s. Betina, s.r.o. Fornetti Bohemia, s.r.o. IMPA, s.r.o. JAPEK, s.r.o. KLS Klimentov, s.r.o. KONTINUA, s.r.o. MARTA, s.r.o. Pekárny a cukrovary Klatovy, a.s. SEMAG, s.r.o. SEVAL, s.r.o. |
DOPORUČUJEME | NEDOPORUČUJEME |
ALTIS Kolín, s.r.o. |
Čokoládovny
Fikar, s.r.o. Dursun Ali Genc Gelato Italiano CHOCOGASTRO s.r.o. RUPA, s.r.o. SUAVITAS, s.r.o. Svopex food cz, s.r.o. Výrobní družstvo ČOKO KLASIK |
DOPORUČUJEME | NEDOPORUČUJEME |
ANIVEG CZ, s.r.o. |
AHOLD Reatil ! FABIO PRODUKT, s.r.o. EUROPE Gmbh ! MASTER MARTINI ! OLEOPET, a.s. ! SETUZA, a.s. ! Slovmlýn, s.r.o. ! |
DOPORUČUJEME | NEDOPORUČUJEME |
AMITCO |
Chebský
masokombinát,a.s.! INPOST, s.r.o. Kliment Trade, s.r.o.! Kostelecké uzeniny, a.s. LEPŠ Kamenice, s.r.o. |
DOPORUČUJEME | NEDOPORUČUJEME |
Antonín Škoda |
B+B LAHŮDKY BAGETY STAP, s.r.o. BARUNKA DELI, s.r.o. BLANZEK, a.s. BON DELIKATES, s.r.o. KM - PRODUKT, s.r.o. Záruba M & K, s.r.o. |
DOPORUČUJEME | NA DOBRÉ CESTĚ | NEDOPORUČUJEME |
ACCOM Czech, a.s. |
Mlékárna Olešnice Mlékárna Valašské Meziříčí, s.r.o.
|
AGRICOL, s.r.o. DANONE, a.s. Ehrmann Stříbro, s.r.o. Laktos, a.s. |
FAIRTRADE
je značka pro způsob výroby, dovozu a prodeje výrobků a komodit z
ekonomicky málo rozvinutých zemí, který respektuje základní konvence Mezinárodní
organizace práce (ILO), prosazuje zásady trvalé udržitelnosti a spravedlivě
dělí zisk mezi zaměstnance, výrobce, dovozce a prodejce. Cílem je zajistit
důstojné podmínky pro znevýhodněné výrobce z chudých zemí prostřednictvím
férovějších obchodních vztahů. V České republice jsou výrobky FAIRTRADE
k dostání např. v obchodním řetězci Carrefour.
Kontrolované
produkty z ekologického zemědělství jsou označeny značkou BIO. Tato značka
(která je zároveň nositelkou státního označení “Česká kvalita”) je
pro spotřebitele zárukou, že při jejich produkci nebylo použito umělých
hnojiv, pesticidů, geneticky modifikovaných organismů ani jiných stimulátorů,
hormonálních látek či jiných chemických látek uměle vylepšujících
barvu, vůni či chuť potravin. Biopotraviny můžete v České republice
zakoupit v řadě obchodních řetězců či ve specializovaných prodejnách
jako jsou Country Life či Albio.
V rámci našeho průzkumu jsme oslovili i významné cateringové společnosti, působící v České republice. Potěšující odpověď jsme obdrželi např. od největší cateringové společnosti Eurest, která zajišťuje stravování možná i pro Vás a Vaše děti. Eurest vyžaduje od svých dodavatelů prohlášení, že se v jejich produktech geneticky modifikované organismy nevyskytují. Stejné garance máme i od cateringu V Zátiší a samozřejmě od cateringu Country Life a Albia.
Greenpeace, 1. pluku 12/143, 186 00 Praha 8
telefon: 224 320 448
fax: 233 332 289
email: greenpeace@ecn.cz
web: www.greenpeace.cz
Zpět na stránky Zdraví, výživa, ekologie a co s tím souvisí