Přísady v margarínu

Tento článek byl uveřejněn na stránkách WM magazínu (Dr. Dochtor, 20. 10. 2012) v rubrice Zdraví škodlivé produkty.

Vůbec neznáme, ani si neuvědomujeme možné riziko dietního diacetylu.

Přísady v margarínu souvisí s onemocněním Alzheimerovu chorobou

Dr. Dochtor

Pokud chcete dát uměle vyrobenému tuku – margarínu – příchuť obyčejného másla, musíte do něj přidat diacetyl. Diacetyl příjemně voní po másle a oříšku. Je postřehnutelný v koncentraci od 2 mg/l.

Bylo zdokumentováno, že tato chemická látka vyvolává onemocnění plic a další zdravotní problémy u lidí pracujících v továrnách, kde diacetyl používají jako přísadu. Nejnovější výzkum naznačuje, že diacetyl může být jednou z příčin vzniku Alzheimerovy choroby.

Čerstvá studie University of Minnesota prokázala, že diacetyl podporuje ukládání shluků bílkovin známých jako β-Amyloid v mozku, což je charakteristický znak onemocnění Alzheimerovou chorobou. Experimenty navíc ukázaly, že diacetyl zvyšuje toxické účinky β-Amyloidu na mozek (1).

Diacetyl je sloučenina, která dokáže proniknout krevní mozkovou bariérou. To znamená, že může proniknout přímo k mozku, kde může způsobit poškození. Krevní mozková bariéra je polopropustná buněčná vrstva kolem krevních cév v mozku a míše, která zabraňuje velkým molekulám, imunitním buňkám a eventuálním škodlivinám a patogenům (např. virům, diacetylu atd…) prostupovat z krevního řečiště do centrálního nervového systému (mozek a mícha). Prolomení krevní mozkové bariéry může být základem vzniku nervového onemocnění.

Autoři studie se obávají, že lidé pracující v provozech používajících diacetyl podstupují nemalé riziko, jelikož jsou působení tohoto toxinu dlouhodobě vystaveni. A co miliony dalších lidí, kteří na základě televizních reklam kupují a konzumují margaríny? Diacetyl je obsažen i v mnoha dalších potravinách, včetně popcornu, cukrovinek a v potravinách rychlého občerstvení.

Vůbec neznáme, ani si neuvědomujeme možné riziko dietního diacetylu. Vyhýbejme se potravinám, které ho obsahují. Můžete tak zabránit vzniku dalších potencionálně nebezpečných látek a změn v metabolismu. Jezte pouze poctivě připravené jídlo z kvalitních surovin. A pokud vám chybí máslová chuť – co tak vyzkoušet pravé máslo?

[1]. The Butter Flavorant, Diacetyl, Exacerbates β-Amyloid Cytotoxicity. Chem. Research in Toxicology, 12/06/25


Ještě se podívejme, co o diacetylu píše Wikipedie:

V Evropské Unii je užívání diacetylu jako příchuti legální, Evropský úřad pro bezpečnost potravin ovšem v roce 2007 pracoval na studii, na základě které se plánoval rozhodnout, zda přístup k diacetylu nezměnit.

V roce 2012 se objevila studie, podle které je možné, že diacetyl podporuje rozvoj Alzheimerovy choroby:

GRAY, Nathan. Butter flavouring linked to Alzheimer's disease. foodnavigator.com [online]. 2012-8-3 [cit. 2012-9-25]. Dostupné online.


Opravdu - proč se lidé systematicky a s nadšením cpou a otravují náhražkami jídel, když je k dispozici jídlo skutečné a přírodní?


Vlk Samotář - převzato ze stránek WM magazínu

Zpět na stránky Zdraví, výživa, ekologie a co s tím souvisí

Zpět k Mostu ?