Tento článek byl převzat ze stránek Sdružení prevence civilizačních nemocí.
Chtěli bychom navázat na článek „K diskusi o účinnosti doplňků stravy RNDr. Petra Fořta, Ph.D. ve WM magazínu z července 2009. Náš názor se s článkem shoduje. Některé úvahy snesou upřesnění a logické rozvinutí. Všeobecně vzato se nemusíme divit článkům, které jsou zaměřeny proti podstatě věci, protože, jak bylo správně řečeno, o byznys tady jde až na prvním místě . V problematice doplňků stravy jsou však některá méně známá místa. Pojďme si na ně trochu posvítit a zorientovat se v záplavě doplňků na trhu. Podstatou neradostného stavu věcí je nesprávná životospráva a v ní nesprávná výživa spojená s nedostatkem pohybu. To je pravda, avšak řečená příliš povrchně. Skutečnou podstatu nemocí je třeba hledat až na úrovni buněk - v jejich nesprávné výživě. Buňky nejsou nemocné. Buď pracují správně nebo špatně. Nemocné jsou orgány. Naše zdraví závisí především na správné činnosti buněk, ze kterých se orgány skládají. Aby mohly buňky správně fungovat, potřebují správné „palivo“. To jsou přirozené látky, které by měly být obsažené ve zdravé neponičené potravě. Opět řečeno příliš povrchně. Potrava se dělí na dvě skupiny. První skupinou jsou makroprvky. To jsou hlavně tuky, cukry, bílkoviny. Těch máme dostatek, takže stav tuku na českých bocích může nerušeně stoupat. Druhou skupinu tvoří váhově titěrné mikroprvky, ono „katalyzátorové palivo“ pro buňky. Jsou to vitamíny, minerály, stopové prvky, enzymy, flavonoidy, esenciální kyseliny a další, bez kterých buňky nemohou správně pracovat. Oproti makroprvkům mají mikroprvky dvě hlavní nevýhody. Když jich máme nedostatek, tak o tom nevíme, protože tělo si o ně neumí říci jako u žízně nebo u hladu. Druhou nevýhodou je, že se dlouho nic neděje. Někdy celá desetiletí. A pak to najednou přijde jako blesk z čistého nebe. Například rakovina. Jak to, vždyť jsem vždy žil střídmě, dokonce ani nekouřím? Proč mě najednou vypovídají klouby? Já, a zvýšený krevní tlak? Celou dobu jsem sportoval a teď - infarkt? A navíc cukrovka? Na druhou stranu je fakt, že bez pohybu není života, ale ono není bez pohybu ani zdraví.
Nejen podle našeho názoru je příčinou toho všeho nejméně z 80% nedostatečná výživa buněk srdečního svalu, stěny krevních cév a dalších buněk. Tak dochází ke zhoršování pružnosti tkání a cév. Správná výživa buněk vychází podle posledních vědeckých poznatků z komplexnosti zastoupení výživových látek a z jejich synergie. Požadavek komplexnosti je logický. Vitamíny, minerály a stopové prvky se v přírodě vyskytují vždy v ucelených živých komplexech, nikoli jednotlivě, jako je tomu často na policích lékáren a prodejen zdravé výživy. Požadavek na synergickou vyváženost je rovněž namístě, protože synergie výživy dokáže účinky jednotlivých látek komplexu nejen sčítat, ale i násobit. Příklad. Vitamín C a bioflavonoidy se navzájem doplňují a působí synergicky. Jejich biologické spolupůsobení je 10ti až 20ti násobně vyšší, než při samostatném nasazení jednoho nebo druhého - byť byly nasazeny ve zvýšených dávkách. Buňky pro svou práci nepotřebují nic víc, než přirozenou výživu. Nepotřebují žádné další sebelepší výtažky z bylin, ani jiné léčivky. Ty jsou potřebné pro léčbu a ne pro výživu. Bylinné preparáty nikdy nebyly a nebudou přirozenou součástí běžné potravy a nikdy jí nemohou nahradit. V přírodě se mimochodem byliny naopak nikdy nevyskytují v komplexech, ale vždy v podobě oddělených rostlin. Je to v podstatě jednoduché jak prkýnko. Například motor. Aby správně pracoval, potřebuje správný benzín a olej. Pro svou řádnou funkci nepotřebuje přísady do oleje typu Slick, který vyplňuje netěsnosti mezi písty a válci vydřené používáním náhražek oleje. Chybou by bylo věnovat většinu prostředků na vývoj stále lepších „Slicků“, namísto používání kvalitního oleje. Vůbec největší chybou by byla výměna motoru, když by stačilo jen doplnit palivo. Že by se to mohlo týkat i transplantací?
Podstata nedostatečné výživy buněk
Důvod chronického nedostatku buněčných výživových mikrolátek spočívá
1) ve způsobu pěstování (zhoršování životního prostředí, intenzivní chemické ošetřování, systematické vyčerpávání zemědělských půd),
2) v navazujících ztrátách při výrobě (dlouhodobé skladování, dozrávárny, průmyslové zpracování potravin),
3) v jejich urychleném rozkladu (jedy, léky, umělé přídatné látky do potravin),
4) v jejich zvýšené spotřebě vlivem narůstající civilizační zátěže (nemoci, stres, kouření, alkohol),
5) též ve stáří, těhotenství, při sportu,
6) ve snaze mocensky ovládnout světovou distribuci pomocí geneticky modifikovaných potravin, jejichž větší výnosy a odolnost proti škůdcům nevyváží nemožnost vyklíčení osiva, takže pěstitel je nucen vždy znovu nakupovat nové drahé geneticky modifikované osivo od výrobce (osivo terminátor, Monsanto, vlna sebevražd farmářů v Indii) a též
7) v podhodnocení, až přehlížení důležitosti jejich přívodu do organizmu. Vzhledem k nízké ziskovosti (přírodní látky nelze na rozdíl od chemických sloučenin patentovat) leží tato oblast mimo hlavní zájem farmaceutického průmyslu, potravinářského průmyslu, jakož i navazujícího průmyslu zdravotnického. Na to podle mnoha odkazů na Internetu navazuje zcela vážné rozvíjení snah o celosvětové zařazení doplňujících vitamínů, potravinových doplňků a doplňků stravy do kategorie drogy a jedy v rámci potravinového zákoníku pro ochranu spotřebitele „Codex Alimentarius“, připravovaného pro mezinárodní schválení na půdě OSN. Tím by byl spotřebitel konečně definitivně „ochráněn“ před doplňky stravy ze zákona s celosvětovou platností. Jak je vidět, farmaceutický průmysl chce jen naše dobro. Nenechme si ho vzít.
Nic z uvedených důvodů nenaznačuje snahy o zlepšení situace, protože v podstatě jsou všichni spokojeni. Zemědělci dosahují pomocí několika složek v umělých hnojivech vysokých výnosů, aniž by se museli starat o obsah ochranných látek pro zdraví, výrobci léčiv nejsou kráceni o vysoké zisky, výrobci potravin nemají starost se ztrátami při skladování a zásobování, hygienické orgány jsou spokojené s dodržováním vysokých hygienických norem, dopravci si přijdou na své při dopravě potravin napříč kontinenty, odchodní řetězce mají k dispozici dlouhé záruční lhůty dobře ošetřených potravin a mnozí pacienti jsou spokojeni se svým relativním zdravím, protože lékaři je dovedou zbavit nejhorších následků nemocí, aniž by se museli starat o skutečné příčiny jejich vzniku. Pacienti tak přežívají po delší dobu, než před padesáti léty, lékařská věda musí a proto může požadovat stále větší částky na vývoj stále modernějších lékařských přístrojů a postupů léčby. Lékaři nesou velkou odpovědnost, proto jsou váženou komunitou a o dobře placenou práci mají postaráno, protože jsou vychováváni a placeni především za starost o nemoci a ne za starost o zdraví. Proto se nemusíme divit článkům, útočících na kohokoliv, kdo chce tento zaběhnutý systém měnit. Přitom je to jednoduché jak prkýnko. Stačilo by, aby lékaři byli placeni za péči o zdraví a při vzniklé nemoci byli kráceni na mzdě, protože se špatně starali o zdraví - jako v Číně. To by byla reforma zdravotnictví! Rázem by se ušetřila polovina nákladů na zdravotní péči. Chtěl by však vůbec někdo takovou reformu? Kolik lidí by přišlo o práci za cenu upevněného zdraví obyvatelstva? Co by to udělalo s národním hospodářstvím? Vláda by to zařídit mohla, ale taková je v daných podmínkách nezvolitelná. Jak praví klasik. Teoreticky je to možné, ale v praxi se to nepoužívá.
Výjimečná funkce vitamínu C
Vitamín C má v zajištění stability našeho těla a jeho orgánů přes 1000 funkcí. Podle posledních vědeckých poznatků má optimální přísun vitamínu C vliv také na optimální tvorbu kolagenu, který je základem pružnosti a pevnosti obalu buněk tkání, cév. Správně vyživené buňky cévní stěny plní dobře svou funkci. Výsledkem je potřebná pružnost cév a lepší ochrana proti aterosklerotickým změnám. Proto je velmi důležitý jeho dostatečný příjem v potravě. Před mnoha staletími se admirálové divili, proč až 90% námořníků umírá při dlouhých plavbách na kurděje a přitom kočky a krysy se vracejí domů zdravé. Zvířata na rozdíl od člověka produkují denně od 2 do 20 gramů vlastního vitamínu C (nejvíc 20 gramů kozel), který chrání jejich cévy, aby nepraskaly a krev tudy nemohla prosakovat. Poslední vědecké výzkumy potvrdily, že to je hlavní důvod, proč zvířata neznají kurděje ani srdeční infarkt. Pokud by byly gramové dávky vitamínu C pro organismus škodlivé (jak tvrdí farmaceutické lobby), většina živočišných druhů by už zákonitě musela vyhynout. O to důležitější je dostatečný příjem vitamínu C pro člověka. Polovina, až celá lžička práškové kyseliny L-askorbové denně postačuje. Žádejte ve své lékárně. Lékárny vitamín C v prášku obvykle nevedou, ale bez potíží jej pro vás mohou objednat. A není drahý.
Konec dogmatu o cholesterolu
Každoročně například jen v Německu umírá skoro půl milionu mužů a žen na následky infarktu a mozkové příhody. Číslo odpovídá velikostí takovým městům, jako Drážďany. Přitom se tomu se dá dobře bránit přirozenou kontrolou látkové výměny buněk pomocí prevence a buněčné medicíny! To ukazuje na vinu chronického nedostatku vitamínů a dalších buněčných výživových látek ve výstelkových buňkách stěn artérií, především vitamínu C a tím i na nedostatek kolagenu, protože se podílí na jeho výrobě. Výsledkem je ztráta pružnosti a kornatění. Cévy se stávají křehkými. Pak se nemůžeme divit, že při 60 úderech srdce za minutu, což je stotisíckrát za den, mohou cévy praskat. Pro představu: Jak se asi bude chovat zahradní hadice z nekvalitního materiálu, když na ní stotisíckrát šlápneme? Popraská a bude propouštět. Kornatění cév je tedy raná forma kurdějí. V pokročilém stádiu kurděje mohou zapříčinit smrt v důsledku masivního krvácení prosakujícího popraskanými cévami. Pro opravu čerstvých prasklin začnou játra okamžitě produkovat cholesterol a jiné opravné látky. Pokud není odstraněna příčina, praskliny se budou zvětšovat a zvýšenou tvorbu cholesterolu v játrech nezastaví ani konzumace nízkocholesterolových potravin, ani žádná jiná dieta. Zejména u margarínů s nízkým obsahem cholesterolu je to dokonce naopak. Na prasklinky se nabalují další usazeniny, cévy se stahují, ucpávají, krevní tlak se zvyšuje. Situaci dále zhoršují tuky vznikající v organizmu přeměnou z glukózy, ze škrobovin, především z pečiva a výrobků z bílé mouky. Škrob se v trávicím traku mění na glukózu, a ta, když je nespálena fyzickou námahou, se v buňkách mění na nebezpečné tuky, jejichž nadprodukce buňky zanáší a dále tím omezuje činnost tkání orgánů a jejich funkci. Postiženy jsou nejen cévy, ale i chrupavky, mozek a mnoho dalšího. Navíc se glukóza obsažená v krvi ve vyšší míře váže na tkáně orgánů. Tím dochází k dalšímu narušování jejich činnosti. Jak vyplývá z výše uvedeného, jen málokdo z nás má přísun vitamínu C dostatečný pro udržení zdravých cév. Naše dnešní běžná každodenní potrava obsahuje jen tolik vitamínu C, že se kurděje viditelně neprojeví.
Jak je to tedy s cholesterolem? 16. ledna 2008 utrpěl světový obraz vytvořený o cholesterolu tvrdý úder. List New York Times informoval veřejnost o klinické cholesterolové studii 700 pacientů. Výsledky byly otřesné: u pacientů, kteří užívali preparát STATINE docházelo ke skoro dvojnásobně rychlejšímu ukládání nánosů v koronárních tepnách. Tuto alarmující skutečnost před veřejností farmaceutické koncerny zamlčovaly déle než rok, i když tento preparát na snížení cholesterolu užívalo skoro 5 miliónů lidí. Léky na snížení cholesterolu nemají s výživou buněk nic společného. Jsou cílené na omezování vlastní produkce cholesterolu. Jako ostatní chemické léky mají vážné vedlejší účinky neboť hrubě, destruktivně narušují metabolické pochody. Bez úpravy výživy je jejich nasazení doživotní. Podobné je to s léky na snížení vysokého krevního tlaku. Ani ty nijak nevyživují buňky cévní stěny, ani je nechrání přirozeným způsobem. Naopak, nepřirozeným způsobem rozšiřují cévy, nebo zpomalují tep srdce, případně snižují srážlivost krve, aby lépe protékala zanesenými cévami. Světové statistiky hovoří jasně. Po infarktu, rakovině a mozkové příhodě, jsou čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí právě vedlejší účinky léků!
V odborných kruzích dnes probíhá přehodnocování názorů na cholesterol. Pokud by byl cholesterol v potravě příčinou kornatění, musel by se usazovat nejen v tepnách, ale i v žilách. Kornatění žil naproti tomu není známo. Hlavní problém aterosklerózy, neboli kornatění cév je v dlouhodobé podvýživě buněk, nikoli v existenci cholesterolu. Potvrzuje to i zjištění, že většina lidí s infarktem má cholesterol v pořádku. Cholesterol nikdy není původní příčinou srdečního infarktu.
Odborný tým Sdružení prevence civilizačních nemocí SPCN se proto v rámci osvěty a propagace programu MOSSSPCN podílí na vývoji synergické výživy buněk srdečního svalu a cévní stěny. Více kniha Dr. Matthias Rath „Proč zvířata nemohou dostat infarkt a člověk ano“.
Porovnání medicíny podle Institutu buněčné medicíny Dr. Matthiase Ratha
Klasická medicína. Všeobecně rozšířená a uznávaná. Chronicky nemocní, jako podnikatelská, vysoce zisková tržní oblast s dlouhodobým odbytem a astronomicky rostoucími zisky farmaceutického průmyslu.
Buněčná a potravinová medicína. Nový, téměř neznámý směr v prevenci a ochraně zdraví, podáváním cílených souborů výživových látek, zaměřených na správnou činnost buněk, na odstraňování příčin nemocí, zejména na ochranu před srdečním infarktem, mrtvicí, onemocněním kardiovaskulárního systému a mnoha jinými civilizačními chorobami.
Jak se vyznat v tržní záplavě doplňků stravy?
Pokud se setkáváte s nabídkou desítek lahviček jednotlivých kvalitních vitamínů, minerálů, enzymů, namísto uceleného přírodního komplexu, víte, že je to dobré, ale není to ono. Pokud se setkáte s nabídkou nějakého čistě bylinného komplexu, ať už v tekuté nebo tabletované formě, víte, že se jedná vesměs o kvalitní přírodní bylinné preparáty. Pro přirozenou činnost buněk však nemají základní důležitost. Tvoří takovou tu třešničku na dortu. Základem je každodenní přirozená výživa – dort. A jestli je důležitější třešnička na dortu než dort samotný? To už si docela dobře rozhodne každý sám. Pokud potravní doplněk neobsahuje žádné užitečné bakterie nebo naopak, obsahuje jenom bakterie bez další výživy, víte, že je to dobré, ale ani tudy cesta nevede. Pokud dostanete nabídku na zaručený detoxikační bylinný program, proč ne? Vyzkoušejte, ale uvidíte, že bez další navazující mikrovýživy to nemusí stačit. Budete se zanášet znovu. Když Vám někdo řekne, že jeho zázračný potravinový doplněk stačí vzít jednorázově nebo jednou za rok, víte, že to také není ono. Správnou výživu potřebujeme trvale, průběžně. Proto zde nemůžeme ani hovořit o návykovosti. Nejen členy SPCN proto žádáme, aby dobře zvažovali nákup cizích potravinových doplňků (zejména těch prodávaných „letecky“) a ptali se na jejich princip činnosti, složení a synergii podle posledních výzkumů.
Námitka proti přírodním preparátům: Kdyby ty vaše preparáty byly tak dobré, tak by to už dávno používal celý svět
Na tuto námitku odpověděl jeden komentátor na ruském Internetu (http://www.lebed.com/2005/art4431.htm). Představme si, že při koupi nového auta dostanete návod k obsluze, který bude obsahovat tyto body: Jezděte co nejrychleji, bez ohledu na kvalitu vozovky a zátěže, kterou vezete, vašemu autu to prospívá. Ukazatele otáček, teploty, tlaku oleje udržujete vždy v červeném poli, umožní to lepší akceleraci motoru. Nikdy nejezděte „na spotřebu“ a motor co nejméně vypínejte, motoru to škodí. Šetřete náplněmi, chladící směsí, olejovými náplněmi, brzdovou kapalinou, měňte je co nejméně, výměny škodí motoru. S konzultacemi, návody, opravami se obracejte pouze na výrobce a autorizované servisy, protože nedodržení těchto doporučení povede k vážným škodám. Teď si ještě představte, že se znalost těchto pravidel prověřuje při zkouškách řidičského oprávnění. Tato pravidla jsou vyvěšena na všech veřejných místech a jsou donekonečna omílána v médiích (Jezděte rychle, to je „cool“! Nevaž se, odvaž se!). Pravidelně se o nich zmiňuje denní tisk, jsou součástí učebních osnov na školách. Servisy a automechanici nezapomínají zdůrazňovat, že nedodržování těchto „zlatých“ pravidel vede k velkým problémům a finančním ztrátám.
Opraváři používají každoročně vymyšlenější patentovatelné obměny téhož nářadí – kladívka, protože výzkumní vědečtí pracovníci dokázali, že vše je - dokonce na molekulární úrovni sestaveno z hřebíků. Jde jen o to jaké kladívko a jakou silou použít. Nakonec se při každoroční servisní prohlídce dovídáte, který díl už bude třeba vyměnit, a že bude dobré uvažovat i o výměně motoru a nejlépe celého auta. Je nabíledni, kdo bude takový systém prodeje a servisu automobilů obhajovat a kdo z něj bude bohatnout. Automobilový průmysl, servisy, výrobci dílů, pohonných hmot, konečně i masmedia placená z reklamy budou jásat, protože z takového systému budou mít ohromné zisky - na úkor automobilistů.
A teď si představme, že někdo přijde na to, jak autu prodloužit životnost na dvojnásobek pouhým porušováním těchto pravidel. Zaběhlý systém měnit. O auto se starat, používat náplně, které auto potřebuje, měnit je včas, jezdit rozumně. Potřebné oleje a další náplně se téměř nikde nevedou, tak si je začne shánět sám a tuto kacířskou myšlenku začne šířit dál. Nejprve mezi svými známými a příbuznými. Zatím „létá pod úrovní dosahu radaru výzvědné služby autokartelu“. Co se stane až ho zaregistruje, si umíme přestavit. Spustí proti němu celoplošnou pomlouvačnou a zastrašovací kampaň, která bude bouřit výroky typu: „Co vy nám tady budete jako laik, povídat? Máte vy vůbec příslušné vysokoškolské vzdělání? Ukažte nám vaše vědecké studie, výsledky výzkumu z našich předních světových automobilových výzkumných pracovišť, které vaši teorii potvrzují! Vždyť vy tomu vůbec nerozumíte, vy nejste ani technik…“
Takže. Ne, že by to svět už dávno používal… Bude vyvinuto maximální úsilí, aby se o tom svět nedověděl, aby se to používat nemohlo. Jednoduché jak prkýnko.
Odborný tým Sdružení prevence civilizačních nemocí SPCN
JL - převzato ze stránek Sdružení prevence civilizačních nemocí SPCN
Zpět na stránky Zdraví, výživa, ekologie a co s tím souvisí