Musím konstatovat, že výrobky
slazené touto náhražkou mi nikdy nechutnaly (připadá
mi, že "padají" na jazyk); proto jsem s chutí příspěvek
hned vytisknul a pověsil v kuchyňce naší firmy. Se zájmem
jsem sledoval reakce kolemjdoucích "strávníků"
– četli, na tvářích se jim zračilo znepokojení, ale
řada nevěděla, o co se vlastně jedná. Proto jsem zahájil
"osvětovou činnost". Naslepo jsem hmátnul do
lednice, popadl první láhev PEPSI LIGHT (či co to vlastně
bylo) a každému říkal "TADY (!!!) to je".
Nedalo mi to, a zasurfoval jsem si po Síti všech Sítí,
co se o aspartamu dozvím zajímavého. Objevil jsem, že se
mimo běžně prodávaných potravin s označením LIGHT
objevuje například také v nabídce firmy Weider v
katalogu přípravků pro nárůst svalové hmoty (http://www.intes.comp.cz/katalwei.htm).
Firma Hemann jím přislazuje některé přípravky z
guarany (http://www.hemann.cz/cstimu.htm). Aspartam
najdete také jako součást tablet Paracetamol, Septofort
a Makrofer firmy Pharmavit (http://www.infopharm.cz/pharmavit).
Aspartam figuruje v hlavní roli nabídky umělých sladidel
VITAR SWEET (http://www.teaz.cz/vitar/nkslad.html ),
kde se také dočtete, že "Aspartam je uznáván světovou
zdravotnickou organizací (WHO) a národními zdravotnickými
organizacemi ve všech vyspělých státech.". Aspartam
se často doporučuje jako alternativní sladidlo při
redukci obezity – a nejen u nás, viz např. http://www.diazurnal.sk/9901/990112.html.
Aspartam obsahují také iontové nápoje, tak například
složení výrobku Olymp najdete na http://www.geocities.com/HotSprings/Spa/3478/rezim.htm,
kde se dozvíte, že výrobek obsahuje 110 mg/l aspartamu.
Mým úmyslem samozřejmě nebylo poškodit uvedené firmy a
výrobky tvrzením, že jsou závadné. Prostě by bylo v zájmu
nás všech se dobrat pravdy; z tohoto důvodu jsem si prostě
jen vyhledal a vybral prvních deset českých odkazů o
aspartamu – na uvedených adresách jsou volně k
dispozici.
Při podrobnějším studiu článku se ve mně probudily dávno
zasuté instinkty absolventa VŠCHT (který ale záhy
dezertoval od chemie k počítačům a u nich setrvává již
dvacet let). Říkal jsem si "Fenylalanin, fenylalanin,
to přece znám – a nejen ze zkoušky z organické chemie
II. - otázka -AMINOKYSELINY-.". Sáhl jsem do skříně,
a tam se na mě usmívala lahvička s nápisem DL-PA, kterou
jsem nedávno koupil v Zelené lékárně. A hleďme na něj!
100% přírodně čistý fenylalanin, směs opticky levotočivé
a pravotočivé formy. Tak, a tu to máme. Na jedné straně
popisy DL-PA tvrdí, že je tu něco výjimečného proti
stresu, bolesti, chronickým nemocem, depresím, ucpaným
tryskám v karburátoru (J) a všemu dalšímu – a na druhé
straně abyste po požití téhož začali hledat adresu
nejbližšího krematoria? Asi by se například dalo úspěšně
polemizovat s tvrzením o otravách metanolem vzniklým
rozkladem z aspartamu. Vezměme si ten údaj 110 mg/l
aspartamu u iontového nápoje; za domácí úkol si můžete
spočítat, kolik metylalkoholu z něj asi tak vznikne… Každý
si to bude muset přebrat podle sebe. Některé informace se
často dědí zdroj od zdroje a dál a dál – ale že u
zdroje samého někdy byla chyba, to se zjistí po létech
(viz po desetiletí omílaný bluf o špenátu).
Tak a teď – babo raď! Je to vlastně škodlivé nebo ne?
Selský rozum našeptává, že všechno, co je proti přírodě
je taky proti člověku. Proč třeba sladit umělými
syntetizovanými sladidly (pomineme-li pro tuto chvíli
diabetiky a ostatní, kteří jsou na takových sladidlech závislí),
když už po tisíciletí máme k dispozici přírodní med?
Proč ale některé věci sladit vůbec (a třeba i solit)?
Já sám jsem také dlouho bezmyšlenkovitě sladil čaj, až
jsem nakonec přišel k poznání, že tím zabíjím jeho nádhernou
chuť. Potácíme se od extrému k extrému. Desetiletí
jsme slyšeli, že řepa je naše BÍLÉ ZLATO. Teď zase že
sacharóza je fuj – s umělými sladidly dožijete stovky
(pokud vás do té doby nesklátí jejich vedlejší
produkty).
Co říci na závěr. Neměli bychom propadat panice, ale
ani se kývat do rytmu s reklamou tak, jak za drátky
figurek tahají mocní tohoto světa. Budeme se snažit získat
co nejvíce objektivních informací a o všechny se s vámi
podělíme. Rozhodně bychom však varování obsažená ve
výše uvedeném článku neměli podceňovat.
JL
Zpět na stránky Zdraví, výživa, ekologie a co s tím souvisí