Letošní léto nám kromě dosti studených dnů nabídlo i dny vyloženě tropické – doufám, že v tom bude pokračovat. Třicetistupňová vedra si můžeme zpříjemnit i vydatným osvěžením v podobě chlazeného melounu jen tak krájeného nebo upraveného coby desert – návod najdete na konci článku.
Meloun
pěstovali už před čtyřmi tisíci lety Peršané, avšak jeho název pochází z řečtiny
a znamená „velké jablko“. Všeobecně je meloun považován za ovoce, ale je to
zelenina - patří totiž do čeledi tykvovitých, stejně jako například okurka.
Melounů je mnoho typů a lze je dělit do skupin podle tvarů a barvy: Cukrové melouny jsou kulovité, bez žebrování, mají síťovanou žlutohnědou slupku a žlutozelenou dužinu, která je šťavnatá, vláknitá, aromatická a sladká. Průměrná hmotnost plodu je 1 až 1,2 kg. Zimní melouny mají povrch slupky hladký a dužinu dozelena. Meloun ananasový zvaný kantalupa má na povrchu bradavičnaté výstupky a oranžovou dužinu. Vodní meloun, který je u nás nejznámější a nejoblíbenější, má tmavě zelenou nebo zelenobíle pruhovanou slupku a jasně červenou dužinu s černými semínky. Je to plodina s vysokými nároky na teplo, citlivá na kolísání teplot, déle trvající deště a větry. Vyžaduje lehčí, záhřevné humózní půdy, dobře zásobené živinami. Původem je z Afriky a dnes se pěstuje ve většině tropických oblastech Ameriky a teplých krajích Evropy, například nejblíže k nám je to na jižním Slovensku. Vodní meloun je mimořádně osvěžující, protože obsahuje 91 procent vody. Energetická hodnota 100 g dužiny odpovídá 35 kaloriím.
Porce
pro 2 osoby – suroviny:
Omytý meloun příčně rozpůlíte, odstraníte semínka s obalem a vykrojíte z něj dužinu. Můžete ji nakrájet na kostičky nebo tvořítkem vykrájet kuličky. Smícháte tvaroh s jogurtem, osladíte cukrem a vanilkovým cukrem, přimícháte pšeničné klíčky. Okraje obou polovin melounu můžete i ozdobně vykrájet. Naplníte je tvarohem, na který nastrouháte trošku citronové kůry a omytým ovocem. Trubičky zapíchnete elegantně po stranách. Dáte odpočinout do chladničky a servírujete řádně vychlazené. Nechte si chutnat! Různým obměnám a fantazii se meze nekladou…
VEZA
zpět na Stránky bylinkové