Bylinky z Peru V. - Lapacho neboli čaj Inků

Lékař Dr. Paulo Martin, který byl pověřen výzkumem lidového léčitelství Indiánů v Jižní Americe, podal zprávu o tom, že Indiáni z kmene Callawaya používají lýko stromu lapacho úspěšně k léčbě rakoviny a také při terapii četných jiných nemocí. Substance obsažená v kůře stromu byla nazvána Lapachol a skutečně vykazuje protinádorový účinek.

O lapachu ...

V lesích v Brazílii, Bolívii, Peru, severní Argentině a Paraguaji, ale také v Africe, roste strom z rodu Bignoniaceaen - lapacho (Tecome Lapacho). Jeho lýko (vrstva tkání mezi kůrou a dřevem kmenu) dalo vzniknout legendárnímu čaji či pokladu Inků. To, co Inkové již věděli odedávna, bylo vědci nyní potvrzeno.

Kůra lapacha je Evropanům známa již od dob Vikingů. To oni se na svých cestách seznámili s účinky lapacha a dopravili kůru do Evropy. Proto se tradují i takové zvěsti, že se jeden z ruských carů dožil neuvěřitelných 130 let právě díky každodennímu pití odvaru z lapacha. Písemná zmínka o lapachu existuje již z roku 1305, v zápiscích mnicha z makedonského kláštera - proto víme, že již v té době bylo v Evropě a dokonce i v Orientu lapacho používáno k léčení nejrůznějších zdravotních problémů.

Existuje několik desítek botanicky příbuzných druhů stromů, které se v oblasti And dožívají stáří až 700 let. Nicméně červená vnitřní kůra s léčivými účinky se získává jen z odrůd Lapacho Colorado a Lapacho Morado, ze kterých se získávají tak zvaná červená lapacha. Květy jihoamerických tropických stromů jsou masožravé, živí se hmyzem. Tím se odlišují od svých afrických příbuzných, u nichž nebyl zjištěn významnější léčebný efekt.

Léčivé účinky

Pozor - veškeré dále uvedené informace berte skutečně jen jako informace převzaté pro zajímavost a nikoliv jako návod ke skutečné léčbě či dokonale funkční prevenci proti některým chorobám a nákazám.

V zemích Latinské Ameriky je od roku 1982 lapacho oficiálně uznáno jako léčivá rostlina a v Argentině je používáno zejména k léčbě rakoviny a nádorových onemocnění. Dle vyjádření mnoha botaniků, chemiků i lékařů se jedná o jednu z nejúčinějších léčivých rostlin na světě.

Vedlejší negativní účinky dosud nebyly prokázány. Lapacho má však velmi široké spektrum účinků jednoznačně pozitivních; léčivých. Největší síla odvaru z lapacha je připisována účinným stimulačním účinkům na imunitní systém. To způsobují obsažené bioaktivní látky (katechiny, saponiny, bioflavanoidy, chinony a další). Lapachu jsou tak připisovány až neuvěřitelně pozitivní účinky při působení na lidské zdraví - posuďte sami:

Co je důležité - odborníci se také domnívají, že "čaj Inků" může brzdit růst již existujících rakovinných nádorů.

Způsob přípravy

Pozor !!! K přípravě odvaru z kůry lapacho nepoužívejte nádoby z hliníku – vhodnějšími materiály jsou např. sklo, litina, varná keramika, porcelán nebo nerezové nádoby. Při vaření byste odvar neměli míchat "pomáhátky" z plastu a nedoporučuje se dokonce ani slévání do plastových nádob - .mohlo by dojít k zeslabení léčivých účinků.

Čtyři čajové lžičky (nebo dvě polévkové lžíce) kůry nasypte do 1 litru vroucí vody, nechte 5 minut povařit a poté ponechte čtvrthodinu ještě chladnout a vyluhovat. Odvar čaj má příjemnou chuť, ale můžete jej podle vlastní úvahy osladit nebo míchat  s bylinným či ovocným čajem. Lze koupit i lapacho přímo ochucené pomerančovou kůrou.

Připravený odvar můžete během dne pít teplý nebo studený, ale doporučuje se pití před jídlem, na lačný žaludek. Protože nejsou známy negativní vedlejší účinky, nemusíte se v pití omezovat - obvyklá dávka jsou třeba tři šálky - ráno, v poledne a večer.

A víte, jak se připravuje lapacho po brazilsku? Příprava je stejná jako u základního odvaru, jen místo vody použijte suché bílé víno. Do vychladlého nápoje pak přidejte podle chuti pomerančovou šťávu.

V jihoamerické lidové medicíně se lapacho často připravuje společně s maté. Jejich příznivé účinky se tak sčítají a výsledný nápoj můžete používat jako účinný detoxikační prostředek - nebo jako podpůrný nápoj při požadavku na snížení nadváhy. Příprava nápoje je jednoduchá. Lapacho obvyklým způsobem povařte a před odstavením z ohně přidejte do nádoby vrchovatou lžičku maté. Pak nádobu odstavte a před použitím nechte asi 20 až 30 minut odstát.

Přehled článků o peruánských bylinkách v Říši snů:


zpět na Stránky bylinkové

Zpět k Mostu ?

JL