Dýně - krásky pozdního léta

Poslední letní dny se pomalu krátí, ze stromů padají kaštany a ořechy, na zahrádkách vykvétají chryzantémy - listopadky. Kdo na jaře zasadil křehkou rostlinku dýně (tykve), může se v této době již těšit z úrody.

Ne každému se dýně vyvedou, a tak nejen je, ale i ostatní zvu na výstavu dýní (a nejen dýní) do botanické zahrady v Praze -Troji, která se zde koná již pátým rokem.

 

 

Letos to opravdu stojí za to! Výstava je pojata velkoryse a především malebně. Tykve všech velikostí, tvarů a barev se vezou na žebřiňáku, koupají se v neckách, jsou jich plné vozíky, jsou jimi ověšené žebříky, vítr si s nimi pohoupává na stromě.

 

 

To jsou jen některé z uměleckých expozic, další dýně jsou stylově poskládány všude, kam se oko podívá. Najdete zde dýně tvaru labutích krčků, které k sobě natahují černé zobáky, další dýně spolu s kyticí suchých květin tvoří malebné zákoutí, jiné dýně se choulí pod květy růží. Dýně nevídaných tvarů i barev jsou vystaveny na každém kousku ochozu u velké pergoly. Zde je i možnost si odpočinout u občerstvení, posedět si v nových zahradních křeslech přímo mezi dýněmi.

 

 

Venkovní expozice dýní je doplněna malou, ale velice zajímavou výstavkou ve zdejší výstavní síni. Její název „Za dýněmi celého světa“ dává tušit, co zde uvidíme. Kromě čerstvého výpěstku zvláštní dýně, z které se dělají po jejím vyschnutí i hudební nástroje, to jsou zapůjčené exponáty z pražského Náprstkova muzea asijského umění – nádoby, hudební nástroje, hračky, ozdobné předměty a mnoho dalších – a to vše vyrobeno z dýní.

 

 

Zvláštnost v podobě speciálního nápoje z tykve nabízí čajovna U cesty, už tradiční stánek s ochutnávkou lahodných čajů a nápojů různé provenience.

Nápoj z tykvovité rostliny zvané gohyah (Momordica charantia) jsem ochutnala a mohu doporučit těm, kdo mají rádi čaje typu Rooibos, neslazené, spíše nahořklé.

 

 

Jak mne předem informoval „pan čajovník“ má podle něj čaj z tykve chuť podobnou nesoleným smaženým brambůrkám. Docela s ním souhlasím, nějaká podoba byť vzdálená by tu byla, ale mně čaj především zahnal nadlouho žízeň a byl velice osvěžující. Prostě můj šálek čaje...

 

 

Výstava potrvá až do 4. října a o víkendu 19. a 20. září se sem můžete jít podívat mezi 13. a 18. hodinou na „Dýňový víkend TOP HOTELU PRAHA“, kdy dva mistři kuchařští z tohoto hotelu budou umělecky vyřezávat z dýní, tykví a cuket pozoruhodná díla (tzv. fruitcarving). Bude zde možnost získat recepty či zakoupit si pokrmy z dýní, které připraví šéfkuchař hotelu pan Svoboda.

 

 

Pokud ještě váháte, podívejte se na svítící krásu dýní v překrásném prostředí trojské botanické zahrady za slunného nedělního odpoledne (6. 9.). Z každého zákoutí zahrady dýchá klid a pohoda.

 

 

A čekají tu opět další expozice – pastva pro oči i fantazii, v podobě barevných keramických koulí pozoruhodných tvarů volně pohozených po trávě, plastiky ptačí rodinky poblíž ochozu nad vinicemi. Cestička mezi keři vás zavede k „dobře utajeným“ broušeným zkamenělinám kmenů stromů. A nelze minout ani kapli sv. Kláry a překrásnou vyhlídku na Trojský zámek a dál za ním až k obzoru se deroucí město.

 

 

Využijte posledních hezkých dní končícího léta k výletu po trojských stáních, nebudete litovat. Lidové vstupné 40 korun českých za tu krásu opravdu stojí.


zpět na Stránky bylinkové

Zpět k Mostu ?

VEZA