Bylinky v měsíci červnu ...

Červen je čas sběru bylinek, tedy hlavně jejich nadzemních částí. Můžete si je na zimu nasušit, zmrazit, naložit do alkoholu či lihu, nebo si připravit sirup či med. Kvete nám spousta bylinek, ze kterých si lze uvařit med právě teď. Nemusí být jen z květů, dělá se i z listů nebo později z plodů. Většina bylinek se ale spíš suší, z důvodu vysokého obsahu cukrů v sirupech a medech.

Zde vám nabízím malý přehled běžně používaných léčivek, které sbíráme právě v červnu. Můžete si je nasušit, nebo připravit jiným oblíbeným způsobem. Při použití dbejte na svůj zdravotní stav a máte-li pochyby o správnosti používat tu kterou bylinku, poraďte se s vaším lékařem. Pokud bylinku dobře neznáte, měli byste se podívat do herbáře a předem si ujasnit, jak bylinka vypadá.

Co sbírat?

Květy

Listy

Nať

Jak sbírat a sušit?

Bylinky sbírejte za suchého a slunného počasí. Odneste si z přírody jen to, co potřebujete a na stanovišti nechte vždy pár rostlinek pro udržení rodu. Vyhýbejte se zásadně deformovaným rostlinám, které můžou být nemocné. Sbírejte bylinky v oblastech, kde je nízký obsah škodlivin. Nejhorší pro sběr jsou města a okraje silnic.

Pro sušení bylinek je důležité najít suché stinné stanoviště, bez hmyzu, hlodavců a vlhka. Dobré jsou půdy starých baráčků, chaty. Nebo můžete sušit třeba venku, když není větrno.

Pár návodů, jak si bylinkami zpříjemnit život

Na přípravu sirupu nebo medu potřebujete přibližně:

Můžete také přidat šťávu z pomeranče, dává se ke konci vaření. Je výborné, když máte chemicky neošetřené citrusy, můžete pak na začátku vaření přidat do medu kůru, dodá mu zajímavou vůni. Pro vůni i chuť můžete přidat skořici, badyán, vanilku nebo pepř, záleží na vás, jak moc chcete experimentovat. Dobré je částečně nahradit cukr medem.

Nerafinovaný a nebělený cukr se dnes dá běžně koupit v prodejnách zdravé výživy.

Uveďme si některé návody, které vám mohou posloužit jako vodítko - vlastní fantazii se samozřejmě meze nekladou.

Kopřivový sirup
2 hrsti natě (nejlepší jsou vrchní části rostlin) 1,5 litrů vody, krátce povaříme a necháme do rána vyluhovat. Pak se přecedí a přidá se dvojnásobné množství cukru. Sirup se svaří do hustoty medu. Já například přidávám do tohoto sirupu ke konci vaření hrst lesních jahůdek, šťávu z jednoho pomeranče. Užívá se 3x denně 2 polévkové lžíce.

Šťáva z květů bezinky od Paní Vrány
37 květů černého bezu, 2,5 kg citrónu, cca 40 - 70 gramů kyseliny citrónové, to celé dáte do čtyřlitrové sklenice a zalijete studenou vodou asi tak 2,5 litru, zkrátka kolik se vejde a to se nechá 24 hodin stát. Po 24 hodinách výluh, scedíte přes sítko a nalijete do hrnce, ve kterém budete vařit. Samozřejmě musíte změřit, kolik z toho je litrů. A kolik je litrů, tolik se dává kg cukru. Takže šťávy je vlastně skoro jednou tolik. Jakmile se dovede k varu, nalévá se do lahví a zašroubuje. Lahve by měly být položené na dřevěném prkýnku, protože při kontaktu se studeným dřezem snadno prasknou - pozor, bolí to :-((( !! Je dobré šťávu trošinku odlít stranou, naředit s vodou a ochutnat -když se zdá mdlá, přidat trošičku kyseliny a cukru, když je moc kyselá, přidat cukr a tak, zkrátka dochucujete.

Pampeliškový med
200 květů pampelišek zbavených částí, operete a zalijete 1,5 litru studené vody, necháte luhovat 24 hodin, po té přecedíte květy a přidáte 1,5 kg cukru (nebo polovinu váhy medu včelího) a svaříte do hustoty medu. Do tohoto medu přidávám ke konci vaření 3 vymačkané citróny, 1 pomeranč, 3 klacíky skořice, hřebíček nebo badyán a asi 6 kuliček barevného pepře. Když se podaří sehnat chemicky neošetřené citróny, přidám na kolečka nakrájený citrón i s kůrou hned při začátku vaření (spolu s kořením).

Jitrocelový med I.
Umeleme 4 hrsti jitrocelových listů . Přidáme trochu vody 300 g cukru a 300 g medu včelího, vše se vaří, až vznikne hustý sirup, který ještě horký plníme do lahví a uložíme do ledničky.

Jitrocelový med II.
Potřebujete opět listy z jitrocele a 1 kg krystalového cukru. Listy se skládají do lahve a zasypávají cukrem, až je sklenice plná. Nahoru se dá ještě cukr a přitlačí se. Láhev povážeme dírkovaným papírem a necháme v klidu 6 neděl na slunci za oknem. Šťávu pak přecedíme a zahřejeme k varu, plníme do lahví a zazátkujeme, sterilizujeme přeš 75 stupňů C. Uzávěry lahví zalijeme voskem.

Meduňkový sirup
50 g natě sušené meduňky (v syrovém stavu dáte dvojnásobné množství), 500 ml vody, 1 citron, 1 kg cukru. Nať přelijete vroucí vodou a necháte louhovat v uzavřené nádobě přes noc. Výluh zcedíte jemným sítkem nebo přes plátno. Přidáte šťávu z citronu a cukr. Směs zahřejete k varu, přidáte kyselinu citronovou a vaříte 3 minuty. Přiklopíte a po půlhodinách do vychladnutí promícháváte. Všechen cukr se musí rozpustit. Není třeba používat žádných dalších konzervačních prostředků. Sirup je vhodný k přípravě meduňkové limonády, koktejlů a ke slazení čaje a jiných nápojů.

Bylinky v kosmetice

Ráda bych vás ještě seznámila s bylinkami nejen pro zdraví, ale i v kosmetice – snad se v průběhu času dočkáte pokračování, takže jen tak pro začátek.

Z čerstvých bylinek můžete pro sebe udělat něco právě v tuto dobu. Na bylinnou masku potřebujete přibližně 2 hrsti čerstvých bylinek, které můžete spařit trochou horké vody a nebo je nechte čerstvé, rozmixujte je na kaši, případně z čerstvých bylinek vylisujte šťávu. Kaši nebo šťávu nanesete na gázu a přiložte na obličej. Doba působení by měla být 10 - 15 minut. Je dobré předem zkusit, zda nejste na bylinky alergičtí. Udělejte si:

Vlk