Lughnasadh je svátkem první sklizně, též je často nazýván Lammas, Lugnasad, Lunasa, Elembious, August Eve, u nás jsou to například Letnice nebo Dožínky. Je to poslední velký sabat tohoto roku. Plody země dozrály a je čas projevit vděčnost, pokoru a lásku Bohům.
Zkuste se mnou oslavit tento svátek. K přípravě Vám postačí pár dní. Barva která ke sklizni patří je barva zralého obilí, tedy zlatá nebo žlutá. Zelené barva není již tak svěží a jasná.
![]() |
Připravte si jednoduchý žlutý ubrus pro tento svátek a
vlastnoručně na něj vyšijte stehovým stylem po okraji lem a to právě onou
zmíněnou barvou zelenou a když budete zruční (já například moc nejsem),
můžete zkusit i iniciály zúčastněných oslavy, nebo klas či květiny (čekanku,
vlčí mák, brutnák, sedmikrásku) , listy révy, břečťanu nebo plody
(jablka, švestky, hrozny....) a třeba i houby. K tomu můžete pořídit svíce
ve žluté barvě(či zlaté) tmavšího odstínu než máte ubrus a vytvořte k
nim svícen z jablek, do jejichž vnitřku vydlabete díru u bubáka, tak aby se
tam svíčka vešla. Do jablek pak můžete napíchat různé ozdoby symbolizující
čas úrody a sklizně. (klasy obilí, letní květiny, drobné ovoce atd..) A
nezapomeňte spojit jablečný svícen řetízkem třeba z navlečených jeřabin,
hub, hrachu nebo fazolek. (pozor: všeho moc škodí, aby jste si nevytvořili
pouťovou atrakci, v jednoduchosti je krása!!!!!)
Blíží se přechod
do temné poloviny roku. Tento svátek je svátkem, který slaví převážně
muži, kteří se mohou rozhodnout a přizvat k oslavám ženy. Svátek
provázejí hry a přijmou-li ženy účast na oslavách, měly by se jich zúčastnit.
Hry mají zdůraznit mužskou odvahu, sílu a statečnost. (Jistě vymyslíte nějakou
vhodnou pro vaši společnost.Např. střelba lukem, hod oštěpem, přetahování
se na provazu, lov slepice, zvednutí těžkého kamene, nebo hod kamenem atd.).
Někde jsem četla, že si muži pomalují svá těla a vyrobí zvířecí
masky.
Můžete si též připravit chléb, který je též symbolem pro tento svátek. Na přípravu potřebujete 4 dny, z důvodu zrání kvasu.
Nejprve si připravte chlebový kvas a to tak, že do mísy si dejte: 250 g žitné mouky, 1/4 litru vlažné vody a 2 lžíce šťávy z kysaného zelí. Promíchejte a přikryjte utěrkou a nechte v teple, tak, aby teplota dosahovala skoro ke 30oC, uležet asi tři dny. Potom přidáte 1/4 litru teplé vody a 300 g žitné mouky. Mísu vložte do mikrotenu nechte v pokojové teplotě půl dne. Když vám zbude kvas, můžete udělat skvělou tradiční polévku Kyselo, když se vám v letošním suchu podaří nasbírat nějaké houby. Nebo můžete kvas na několik dní uskladnit v chladničce v uzavřené nádobě na další pečení chleba.
Na chléb potřebujete :500 g žitné mouky, 200 g pšeničné mouky, 100 g žitného šrotu, 300 g kvasu, 40 g droždí, 3/8 litru vlažné vody, 2 lžičky soli.
Smíchejte mouky, šrot, kvas a droždí. Přidejte vodu a sůl a udělejte těsto. Povrch pomoučněte a nechte kynout 3 hodiny. Hladkou moukou posypte pečící plech a vál, vytvořte bochník, pomoučněte a dejte na chvíli do ošatky, aby chléb získal tvar, pak přesuňte na plech. Na povrchu udělejte křížky, opět pomoučněte a nechte ještě hodinu kynout pod utěrkou. Před vložením do trouby chléb potřete vodou, pečete při 200oC po dobu jedné hodiny. V polovině pečení chléb potřete opět vodou a otočte, aby se chléb upekl rovnoměrně. Při pečení v žádném případě nelamentujte a buďte vlídní. Chléb je velmi magické pečivo a mohli by jste si přivolat velké neštěstí. Hodně zdaru a opatrnosti při pečení!
Dále je vhodné připravit jídla obvyklá vašemu kraji. Obecně třeba z hrachu, mrkve, zelí, obilovin, krup, cibule, kedluben, květáku, brambor atd.
A to např. zelňáky, kedlubnové zelí, osmažený celer, bramborové placky, různé obilné kaše, smaženou cibulku, hrachovou kaši, květákové placičky, dušenou mrkvičku, špenát s česnekem, nebo různé saláty ze zelí, ředkve, mrkve, kedluben,fazolí, kukuřice, cibule, česneku atd. Jídlo okořeňte například těmito zvlášť vhodnými bylinami a kořením: dobromysl, tymián, kerblík, bobkový list, muškátový oříšek, pepř, mateřídouška, meduňka, brutnák, máta, čekanka, vlčí mák, sedmikráska......
Upečte si malé ovocné koláčky s drobenkou (meruňky, švestky, borůvky, maliny, rybíz, broskve atd.)
Pokud se rozhodnete
slavit náš svátek v kruhu, můžete jej též ozdobit klasy a letními
květinami (čekanku,vlčí mák, brutnák, sedmikrásku, kopretinu) či listy břečťanu
nebo révy. Na oslavu si můžete pořídit alkoholický nápoj medovinu,
jablkovici, víno, ale stejně tak můžete popíjet například jablečný mošt.
Ženy si mohou převázat vlasy žlutou či zlatou stužkou. Na oltář můžete
položit hlavičku slunečnice.
Nezapomeňte poděkovat Bohu a Bohyni za jejich přízeň, matce přírodě za její dary, též pozdravte a pozvěte k obřadu ducha , živly oheň, vodu, zemi a vzduch.
K večeru rozdělejte oheň (bezpečně) u kterého si můžete zazpívat vaše oblíbené písně.
Vychutnejte si sílu okamžiku v kruhu blízkých osob, zpívejte, veselte se, debatujte, pijte a jezte dary, kterých se vám právě dostává. Zkuste složit opěvnou báseň na oslavu bohů.
Po skončení obřadu poděkujte bohům, duchu i živlům za milou přízeň a nezapomeňte je propustit!
Máte-li domácí skřítky, víly, elfy a trpaslíky a nebo jiné bytosti, které žijí s vámi ve vašem okolí, nezapomeňte ani na ně, vždyť i oni se starají o váš blahobyt a pohodu. Letos u nás dostanou obyvatelé naší malé zahrádky a domu sladkou kaši s ovocem, ždibíček koláče a malou bramborovou placičku. Také vašim ovocným stromům (jedná se převážně o jabloně) můžete ke kořenům kápnout trochu jablečného moštu jako dík za úrodu.
![]() |
Hodně zdaru a radosti přeje
Vlk
Vlk
zpět na stránky Rok na planetě Zemi