Podle pradávných zvyků předků se o zimním slunovratu celá rodina shromáždila kolem nazdobeného polena, které pak bylo slavnostně požehnáno pivem či pálenkou, slavnostně zapáleno a hořelo celých 12 svatých nocí. I vy si můžete takové poleno vyrobit a spálit, pokud vlastníte krb nebo alespoň ohniště.
Potřebujete jedno poleno tak velké, aby se vešlo do krbu či ohniště. Pamatujte na to, že poleno o délce kolem třičtvrtě metru a průměru 40 cm bude opravdu hořet několik dní i nocí a je třeba jej hlídat a zabezpečit proti požáru. Do polena udělejte tři zářezy, nahoře a po stranách. Poleno lépe prohoří a budete mít kam uchytit dekorace.
Do zářezů zasuňte větvičky chvojí, zimostrázu, cesmíny, mahónie, jmelí… zkrátka něco zeleného.
Vyberte ta nejmenší jablíčka, napíchněte na špejle a upevněte mezi větvičky.
Nakonec můžete ozdobit papírovými stužkami, případně i jinými ozdobami – slámou, perníčky… V krbu si nachystejte rošt z malých polínek a pod něj třísky nebo březovou kůru na podpal. Pokud se bojíte, že vám oheň nechytne, můžete polínka trošku polít bezbarvým lampovým olejem, jen počítejte s tím, že plameny budou v první chvíli šlehat opravdu vysoko. Na přichystaný základ vložte nazdobené poleno.
Požehnejte poleno pivem, vínem, whiskou a zapalte jej. Až se oheň rozhoří, je možné vhodit obětiny, třeba jablkové koláčky.
Pamatujte na to, že oheň je třeba čas od času zkontrolovat, a také budete muset sem tam přihodit menší kusy dřeva, aby velké poleno důkladně prohořelo. Pokud máte zahradu, vychladlým popelem z vánočního polena posypte všechny záhony, budete mít další rok dobrou úrodu.
Falka