Pečeme hnáty aneb dušičkové pečivo nevážně vážně

Na mnoha serverech, které se zabývají lidovými tradicemi, najdeme v těchto dnech zmínku o dušičkovém pečivu. Někde mělo tvar obdélníku a bylo s náplní, jinde se peklo ve tvaru kostí a „dušiček“. Kosti mě samozřejmě zaujaly, vždyť jejich použití jako sounáležitosti s předky sahá hluboko do šamanských dob našich předků. Protože však sladké pečivo u nás skoro nikdo nejí, rozhodla jsem se pro inovaci. Upeču „hnáty“ z listového těsta.

Suroviny jsou tedy zřejmé. Listové těsto a vejce na potření, mouka na podsypání těsta, případně párek nebo copánkový sýr na náplň.

 

 

Těsto vyválejte natenko a nařízněte do pruhů. Jednotlivými pruhy potom obalte párky či sýr. Na koncích zkuste vytvarovat z těsta „hlavici kosti“.

 

 

Ještě pokus o vytvarování opravdové kosti – obdélník těsta na koncích nařízněte, střed stočte podélně a z konců vytvořte spirálky.

 

 

Zbývá tvary položit na plech, potřít rozšlehaným vejcem a šup s tím do trouby.

 

 

Pečte dozlatova, asi 20 – 30 minut, podle výkonu trouby.

 

 

Kostička je pěkná, co říkáte?


Falka

Zpět na stránku keltských tradic ...

Zpět k Mostu ?